Výroba domácích čisticích prostředků není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vyjde vás levněji, nezabere ani moc času a hlavně své domácnosti trochu odlehčíte od všech chemikálií, které jsou sice velmi účinné, ale našemu zdraví příliš neprospívají.

Univerzální čisticí prostředek

Smíchejte 9 dílů vody, 1 díl bílého octa, přidejte pár kapek přírodního mýdla a půl dílu jedlé sody (ta může nahradit i mýdlo). Pokud chcete voňavější variantu, přidejte pár kapek esenciálního oleje dle vašeho vkusu. Vše dobře promíchejte a nalijte do rozprašovače. Tento čistič můžete použít v kuchyni, v koupelně, na toaletě. Pokud potřebujete prostředek účinnější, přilijte více octa.

Pro čištění spár mezi kachličkami nebo míst kolem baterií použijte starý zubní kartáček, jehož štětiny skvěle proniknou na špatně dostupná místa. Máte-li místa hodně znečištěná, nasypte na ně nejprve samotnou jedlou sodu, nechte chvíli působit a pak teprve začněte čistit.

Pokud smícháte 4 litry teplé vody s jedním hrnkem octa a dvěma lžícemi přírodního mýdla, získáte skvělý prostředek na čištění dlažby nebo lina.

Na nábytek

Opět budete potřebovat bílý ocet, asi čtvrt hrnku, nebo jej můžete nahradit citronovou šťávou. Smíchejte jej s jednou lžící rostlinného oleje. Tuto směs můžete použít buď do rozprašovače, nebo přímo na utěrku, je vhodná na nábytek vyrobený z lamina. Na masivní nábytek použijte poměr 1:1, tedy jeden díl oleje a jeden díl octa nebo citronové šťávy. Nábytek dobře natřete směsí a nechte jeden den odpočinout, aby nábytek nasál olej. Pak ještě jednou přetřete suchou utěrkou či hadříkem.

Leštidlo na sklo a zrcadla

Skvělý postřik vyrobíte z jednoho dílu teplé vody a jednoho dílu bílého octa. Dobře protřepejte a nalijte do rozprašovače. Stačí lehký postřik a otření suchým hadříkem a vaše zrcadla se budou blýskat jako nová. Pokud se vám tento poměr zdá velmi silný, můžete použít poměr 2:1, tedy dva díly vody a jeden díl octa.

Vyčistěte koberce

Na 2 litry vody budete potřebovat 4 lžíce tekutého přírodního mýdla, 2 lžíce jedlé sody, ¼ hrnku bílého octa. Ocet není nezbytný, ale slouží jako dezinfekce, proto je dobré jej přidat. Máte-li na koberci čerstvé mastné skvrny, posypte je kukuřičným škrobem a nechte asi 15-30 minut působit, pak ho vysajte. Pokud se vám na koberec vylije červené víno, posypte místo jedlou sodou a opět nechte chvíli působit, než ji vysajete.

Jak vyčistit mikrovlnku

V mikrovlnce často zůstávají a zasychají zbytky potravin, proto je nezbytné se nejprve zbavit jich. Postavte do mikrovlnky misku s vodou a nechte alespoň pět minut ohřívat. Vzniklá pára zbytky potravin zvlhčí a ty pak půjdou dobře dolů. Setřete a vnitřek mikrovlnky postříkejte univerzálním čističem a vyleštěte. Pro lepší dezinfekci můžete použít buď leštidlo na skla, nebo smíchat do půllitrové lahve tři lžíce jedlé sody, a vytvořit tak silný dezinfekční prostředek. Postříkejte jím stěny mikrovlnky a po pětiminutovém působení dobře otřete.

Skvělý prací prášek

Opět budete potřebovat sodu, ale tentokrát ne jedlou, nýbrž prací! Smíchejte 7 dílů prací sody, 1 díl jedlé sody, 1 díl nastrouhaného pracího mýdla a několik kapek esenciálního oleje. Na jednu dávku stačí 2-4 lžíce pracího prášku.