Lustr má v první řadě za úkol náležitým způsobem osvětlit místnost, zároveň je však i důležitým estetickým doplňkem interiéru. Ve strohém, minimalistickém obýváku může vyniknout výrazný lustr neobvyklého až futuristického tvaru. V klasickém pokoji sázejícím na útulnost je lepší zvolit něco nenápadnějšího. Moderně, a přitom útulně působí například svítidla s prvky dřeva. Hodně záleží také na výšce stropu - obecně platí, čím vyšší je strop, tím větší a honosnější by měl být lustr. Malé svítidlo se na vysokém stropě takříkajíc ztratí. Naopak pro nízké stropy raději volíme přisazený lustr, který opticky zvětší prostor.

Křišťál a minimalismus - jde to dohromady?

Křišťálové lustry patří tradičně k těm nejluxusnějším. Jejich bohatá členitost a precizní provedení detailů je předurčují spíš pro místnosti v zámeckém stylu, nová doba je ale nezatratila. Tím spíš, že výroba křišťálového skla má u nás dlouhou tradici a nepověsíme ji na hřebík jen kvůli moderním trendům ze zahraničí. Pravda je, že křišťálové lustry vyniknou i v minimalistickém interiéru, a to nejen jako výrazný kontrastní prvek. S minimalismem ladí svou naprostou čistotou a leskem. Křišťálové lustry navíc dneska seženete i v neobvyklých tvarech, které s moderně nastylovaným obývákem dokonale splynou.

Při vybírání svítidel do obývacího pokoje je důležité mít na paměti, že lustr by neměl být jediným zdrojem světla v místnosti. V relaxační zóně by měla být navíc umístěna stojací lampa nebo nástěnné svítidlo, nejlépe opatřené stmívačem. Svítidla v obývacím pokoji by měla mít ve svém součtu výkon 20W/m², přičemž nejvhodnější je teplá bílá barva světla.