Základní kritéria

Jak vybrat dveře z estetického hlediska, to víte jistě nejlépe sami, záleží totiž na individuálním vkusu a celkovém ladění domácnosti. My vám dnes poskytneme několik praktických tipů. Prvním kritériem výběru by měl být typ otevírání dveří. Klasické otočné dveře jsou v domácnostech k vidění nejčastěji, mají však jednu nevýhodu. Musíte počítat s volným prostorem pro jejich otevírání, do malých prostorů se proto doporučují spíše posuvné dveře. Lze je umístit na stěnu, nebo do stavebního pouzdra, což je vhodnější varianta. Musíte na ni ovšem myslet již při stavbě. Pokud jste se již rozhodli pro otočné dveře, musíte ještě zjistit, zda potřebujete pravé, nebo levé. Jak to poznat? Postavíte-li se přímo naproti dveřím, pravé dveře budete moci otevřít pravou rukou směrem k sobě; panty budou napravo.

Výplň a povrch dveří

Jak vnitřek, tak povrch dveří se vyrábí z nejrůznějších materiálů. Výplň vybírejte podle toho, jak moc budou dveře namáhané. Standardem jsou výplně z voštiny, která je lehounká a cenově dostupná. Jedná se však v podstatě o výrobek z papíru, proto se nevyznačuje velkou výdrží. Chcete-li něco odolnějšího, rozhlédněte se mezi dřevotřískovými deskami. Odlehčená děrovaná dřevotřísková výplň již slibuje mnohem větší pevnost a odolnost, jako i hlukovou izolaci. Speciální, vysoce odolnou variantu pak představuje plná dřevotřísková deska, již jen tak něco neprorazí. Povrchové úpravy se liší odolností i vzhledem. Nejlevnější z nich jsou fólie, které lákají množstvím zajímavých dekorů. O něco odolnější je CPL neboli středně tenký laminát, jehož podoba je při správném provedení neodlišitelná od dřeva, snadno se udržuje a dlouho si zachovává svůj vzhled. Mnoho lidí ale stále sází spíše na pravé dřevo. I zde máte k dispozici dvě varianty: tenká dýha a robustní masiv. Celodřevěné masivní dveře jsou nejnákladnější, ale také nejodolnější možností. Leckdy vydrží celé generace a do domácnosti vnesou dojem luxusu.

Vsaďte na zlaté české ruce

Jak se orientovat na přesyceném trhu? Neuděláte chybu, když se budete řídit původem výrobku. Tradiční, prověřený výrobce s vynikajícími referencemi, jako je firma Solodoor, zaručí kvalitu vašich nových dveří. Můžete si je pořídit okamžitě, bez čekání, nebo si počkat na výhodnou slevu. Společnost Solodoor pravidelně pořádá výprodej dveří, takže kdo si počká, ten si zde pořídí i masivní dveře za rozumnou cenu.