Obraz dá interiéru výraz. Zrcadlo hloubku. Fotografie osobní pocit. Kam je dát, je jen na vás. Asi budete dlouho váhat, jestli je dát na tu, či onu stěnu, zda je na zeď pověsit, či jen moderně opřít o stěnu. Asi se budete doma dohadovat, jestli je lepší mít obraz srovnaný s výškou skříně, nebo ho nezarovnávat. Tahle problematika prostě není jednoduchá. Každý má jiné oko a vkus. Ale i ten je třeba revidovat odborníkem.

Rám je základ

Doby, kdy byl obraz či fotka v clipartu a lidem to stačilo, snad už pominuly. Dnes tyhle nevzhledné „chráničky“ raději už nepoužívejte. Rám dá obrazu opravdu jiný rozměr. Z 2D je najednou 3D. Doslova. Rám udělá i z rovné červené čáry na bílém plátně umění.

Jak vybrat rám? Skvěle zarámovaný obraz je vesmírem sám o sobě a dokáže se lehce začlenit do libovolného interiéru, aniž by tam působil jakkoli nepatřičně. Cestou do pekel je proto při výběru rámu především přehnaný důraz na vzhled interiéru, či snaha sladit rám s interiérovými doplňky nebo ostatními rámy v prostoru.

Dobře vybraný rám je dostatečně výrazný, obraz podpoří, ale přitom mu nijak nekonkuruje. Je obraz laděný do teplejších tónů? Zvolte i rám v teplejších tónech. Má obraz jemnou malbu s drobnými detaily? Raději zvolte rám bez ornamentů, aby obraz zbytečně nepřebíjel. Víte, že změnou barvy rámu zcela změníte náladu i celkové vyznění obrazu? Máte rádi úzké rovné rámy? Pamatujte, že tím opticky snížíte hodnotu obrazu.

Je dobré nebát se experimentovat… I když k nám přijdou zákazníci s přesnou představou, stejně vždy vyzkoušíme i několik alternativ, které považujeme za vhodnější, abychom vybrali právě ten rám, který obrazu sluší opravdu nejvíc,“ říká Alexandra Freiová z rámařství Frame-it. „Žádné absolutně správné řešení není a rozhodnutí je tak především o tom, co se vám líbí. Vyzkoušejte tedy i ty varianty, o kterých byste vůbec neuvažovali – pravděpodobně dosáhnete výsledku, ve který jste ani nedoufali,“ radí Freiová.

Umístění netradičně

Víte, kam dáte obraz? Máte to rozmyšleno? Tak se zkuste posadit a dívat se na dané místo třeba deset minut. A pak ten obraz posuňte třeba o metr vedle. Nebo jej dejte tam, kde by to člověk jen málokdy čekal. A zase si dejte těch deset minut.

Uvidíte, že třeba obraz v předsíni není úplně hloupý nápad. Vytvoří první dojem z bytu či domu. Nebo když chcete zvětšit opticky jakýkoliv prostor, dopřejte mu zrcadlo. To je jasné. Ale co takhle použít zrcadlo na venkovní terase. Jak vysvětluje Petr Matějíček z designového ateliéru Frame-it.cz: „Zrcadla patří i do venkovního prostoru. Již v renesanční Itálii bylo takové umístění běžné a není vůbec na škodu najít v sobě odvahu a vrátit se k ověřenému a prověřenému. Na terasu podle mého názoru zrcadla patří a hned vysvětlím proč: Terasa je nezastřešenou plochou, plynule navazující na otevřený prostor obývacího pokoje, je větší než balkon, ale nedosahuje rozměrů předzahrádky, navíc může být i ve vyšších poschodích. I v takových prostorách se může najít slepý kout, místo, které je neutěšeně tmavé. Rozjasnit ho může právě zrcadlo. A je dobré při jeho umístění myslet také na to, že by mělo zrcadlit to, co se vám na terase líbí. Tedy zeleň. Kvetoucí rododendron spíš než oprýskaný gril.“