Hliník je lehký, ale škodí zdraví, teflon dobře vede teplo, ale ovlivňuje chuť potravin, litina je ověřená klasika, ale zase je moc těžká. Opravdu je to tak jednoduché? V našem miniseriálu se podíváme na jednotlivé materiály a ukážeme si jejich výhody a nevýhody.

Keramické nádobí

Keramika je velmi oblíbený materiál, a to jednak proto, že je rezistentní vůči pachům, které by se přenášely z nádobí do jídla, kvůli své dlouhé životnosti, odolnému a nepřilnavému povrchu, který zaručuje, že se jídlo nepřipaluje, ale také pro svou snadnou údržbu a v neposlední řadě i pro designový vzhled. Jídlo připravené v keramické míse či pánvi vypadá samo o sobě velmi esteticky.

Nádobí, které seženete v obchodech, můžeme rozdělit do dvou skupin: celokeramické (sem patří například zapékací misky) a nádobí, které má pouze keramický vnitřní povrch. Jeho výhodou oproti celokeramickému je to, že jej lze používat i na běžné vaření na varných deskách, včetně indukčních.

Na rozdíl například od litinového nádobí nelze na keramickém nádobí vařit zcela bez tuku či vody, je třeba jej sem tam vymazávat, i tak ale není nezbytné používat velké množství tuku, proto můžeme na keramice vařit zdravě.

Údržba keramického nádobí je rovněž poměrně jednoduchá, většinou stačí vlhký hadřík nebo houbička, u připečených míst můžete použít například vidličku nebo lžíci na seškrábnutí, ale rozhodně nedoporučujeme používat nůž nebo jiný ostrý předmět, který by mohl povrch poškrábat. Také pomůže, necháte-li nádobí například přes noc odmočit, připáleniny půjdou snáze odstranit.

Skleněné nádobí

Sklo, které se používá pro zapékací mísy, pekáče nebo i konvice, je varné sklo, tedy směs bóru a křemíku nebo bóru a silikátu. Je velmi tvrdé, chemicky odolné a můžete jej vystavit vysokým teplotám. Stejně jako u keramického nádobí je i u skleněného jeho výhodou snadná údržba (můžete jej mýt i v myčce), rezistence proti pachům a estetický vzhled. Rovněž jeho cena je poměrně příznivá.

Skleněné nádobí můžete využívat nejen pro samotné pečení či vaření, ale můžete v něm jídlo i servírovat a také jej skladovat například v ledničce nebo mrazničce. Na co je třeba dát pozor u skleněného nádobí, je fakt, že velmi dlouho drží teplo, proto je nutné jej ochlazovat postupně. Rychlé zchlazení by vedlo k prasknutí materiálu.

Příští díl: Výhody a nevýhody nerezového nádobí