Návody na vánoční úklid předkládané v dámských magazínech nás moc neuklidní. Obvykle zahrnují precizní plán, který počítá s jedním víkendem na okna a radiátory, s druhým víkendem na vyčištění textilií, třetí víkend spolkne koupelna s kuchyní a tak dále. K tomu se připojí moudrá douška, že je nutné do úklidu zapojit i partnera a děti (jako by to v praxi mohlo vždycky fungovat). Ve finále všechny adventní víkendy padnou na úklid a nakonec padneme i my. Ale jak jinak?

1. Nedělejte všechno sami

Není žádná ostuda, když si párkrát před Vánoci pozvete paní na úklid nebo firmu na mytí oken. Podobné služby se dneska využívají hodně. Využívají se dokonce tolik, že byste s objednávkou neměli váhat ani minutu, protože některé úklidové firmy už mají zabukovány všechny termíny až do Vánoc a v prosinci už třeba nebudete mít šanci někoho sehnat. Kompletní úklid domácnosti vás u firmy vyjde na 2 až 4 tisíce korun, paní na úklid si většinou říkají o 400 až 500 Kč za dopoledne. Záleží na domluvě, na velikosti bytu i na tom, s čím nejvíc potřebujete pomoci.

2. Vyhazujte nepotřebnosti

Máte tendenci skladovat doma věci, které se "třeba jednou budou hodit"? Pokud jste je na nic nevyužili v průběhu celého jednoho roku, nebudou se hodit nikdy. Odvezte je na charitu, zabalte je jako dárek pro tchyni, prostě se jich zbavte. Čím méně nepotřebností vás obklopuje, tím uklizeněji váš byt vypadá. Myslete na to, že minimalismus je stále trendy.

3. Udělejte si místo v lednici a ve spíži

Lednici a spíž nestačí jen vyčistit, potřebujeme je i protřídit a zbavit prošlých nebo skoro prošlých potravin, abychom udělali místo vánočním zásobám. Při plánování týdenního jídelníčku vycházejte předně z toho, co máte doma, abyste během adventu zkonzumovali staré zásoby a vytvořili prostor pro nové. Zbytečně nenakupujte.

4. Dodržujte půst

Naši předkové drželi před Vánocemi půst a spousta lidí i dneska věří, že to má něco do sebe. My teď pomineme zdravotní aspekt půstu a podíváme se na ten praktický - čím méně tučných jídel vaříte, tím méně si zaděláte kuchyň. Jakmile kuchyň jednou dokonale vypulírujete, držte se až do Vánoc jednoduchých večeří typu polévka nebo čína s rýží, abyste každý večer ušpinili maximálně jednu pánvičku a jeden hrnec. Nádobí bude rychle umyté a nestane se vám, že budete den před Štědrým dnem hystericky smývat z dlaždiček za sporákem nově vzniklé cákance od oleje.

5. Choďte na procházky

Možná znáte ten pocit bezmoci, kdy dokonale uklidíte jeden pokoj, a jakmile se pustíte do druhého, ten první je už zase jako po výbuchu. Během prosince proto plánujte spoustu vycházek. Čím méně se rodina bude zdržovat doma, tím méně nepořádku nadělá. Vypravte se za betlémy i za svařeným vínem, nasávejte předvánoční atmosféru z vyzdobeného města a pokuste se z těch Vánoc něco mít. Má to být přeci klidný čas.