Zejména v zimních měsících je saunování skvělým prostředkem pro otužování těla, pomáhá zvyšovat obranyschopnosti našeho organismu, je také příjemným prostředkem odpočinku po náročném dni, kdy se prohřejete a uvolníte svaly. Pokud však patříte do některé z výše zmíněných skupin lidí a nemáte saunovací centra ve svém okolí nebo pro vás saunování v takových centrech není ten pravý šálek kávy, zkuste to s vlastní saunou.

Hlavní věc, kterou si potřebujete ujasnit před koupí sauny, je to, jaký typ zařízení byste chtěli, jak velká sauna se vám vejde do bytu, tedy kolik prostoru jí chcete věnovat, kolik lidí se u vás doma bude saunovat a samozřejmě jak velkou částku do ní chcete investovat.

Finská sauna – klasika s dlouhou tradicí

Princip tohoto saunování byl písemně zaznamenán už v 11. století a kde jinde než ve Finsku. Speciálně upravené místnosti byly vytápěny uhlím a vyhřívanými kameny, aby se dosáhlo potřebné teploty. Namísto uhlí se v současných saunách využívají různé typy topidel, jako elektrické ohřívače, keramická nebo uhlíková topná tělesa, na nichž leží kameny, ty se teplem rozpálí a následně se polévají vodou, čímž vzniká horká pára. Proto se těmto saunám také říká parní sauny.

Ve finských saunách se k prohřívání zpravidla využívá teploty mezi 85-100 °C, pro děti nižší, kolem 60-65 °C. Vlhkost vzduchu se pohybuje mezi 12-40 % v závislosti na tom, zda a jak často poléváte kameny vodou. Výhodou těchto prohříváren je právě to, že teplotu a vlhkost můžete sami regulovat, resp. teplotu si nastavíte a topné těleso ji už samo udržuje a vždy se samo vypne, jakmile je potřebné teploty dosaženo, a zase zapne, když teplota klesne. Větší vlhkost oceňují zejména lidé s dýchacími obtížemi, sušší vzduch zase mnoha lidem pomáhá k rychlejšímu prohřátí a nastavení procesu pocení.

Vzhledem k vyšším teplotám, které v sauně jsou, doporučuje se v prohřívárně ležet, aby teplota působila rovnoměrně na celé tělo (čidlo teploty zpravidla bývá umístěno u stropu a u něj je vždy teplota vyšší než na lavicích dole, proto při sezení bude vaše hlava v úrovni vyšší teploty než tělo či nohy). Z toho důvodu finská sauna vyžaduje více prostoru než infrasauna. Další nevýhodou finské sauny je její větší ekonomická náročnost. Zpravidla potřebujete 20-40 minut k tomu, abyste saunu vytopili na patřičnou teplotu a mohli začít se saunováním.

Vzhledem k tomu, že kamna poléváte vodou a vzhledem k vlhkosti, která v sauně panuje, může docházet k hnilobě dřeva v obložení čí na kamnech, je proto třeba zajistit dobré odvětrání, pečlivější údržbu a opravdu kvalitní materiály na stavbu sauny. Nedoporučujeme příliš šetřit na pořízeném materiálu, protože příliš levné obložení sauny by se vám mohlo vymstít.

Infrasauny – moderní kompromis, nebo zdravější volba?

Pro vyhřívání infrasauny se využívají topné panely s infračervenými paprsky, sálavé teplo zajišťuje topný efekt a na rozdíl od finské sauny se nevyužívá pára. Sauna se zpravidla prohřívá na teplotu 45-55 °C. Paprsky pronikají svalovou tkání do hloubky až 4 cm a zahřívají tělo zevnitř, ne přes kůži, jako je tomu u finské sauny. Proto není potřeba tak vysoké teploty. Infrasauna je tedy vhodnější pro ty, kteří ze zdravotních důvodů klasické saunování podstupovat nesmí, například alergici, astmatici, kardiaci a lidé trpící problémy s vysokým tlakem.

Tento typ prohříváren se v mnoha domácnostech stal velmi populárním a oblíbeným také z toho důvodu, že jejich provoz je poměrně levný. Infrasaunu vytopíte velmi rychle, téměř okamžitě po jejím zapnutí. Vzhledem k tomu, že teplo zajišťují topné panely, je teplota v celé kabince rovnoměrná a vy se můžete saunovat vsedě. Do kabinky se tak vejde víc lidí než do sauny finské. Samozřejmě záleží na velikosti sauny, kterou si vyberete. Ale můžete si domů pořídit kabinku již pro 1-2 osoby nebo pro celou rodinu.

Také její údržba je snazší než u finské sauny, díky suchému teplu nehrozí opotřebení nebo vznik hnilobných procesů u dřevěného vybavení. Infrasauny jsou také vhodné pro lidi, kteří se saunováním začínají nebo jim obecně vysoké teploty a vlhkost nedělají dobře.

Mnoho odborníků se zabývá otázkou škodlivosti či zdravotními účinky infračerveného záření na lidský organismus. Odpůrci tohoto typu saunování poukazují na možný vznik rakovinotvorných procesů a další zdravotní rizika pro náš organismus, avšak přímé důkazy o tom nejsou a i lékaři se k saunování v infrasauně staví velmi pozitivně. Důležité však je, abyste si zakoupili kvalitní infrazářič, který nebude vysílat elektrosmog. Dobrý výrobce vám prodá infrazářič opatřený certifikátem o jeho bezpečnosti.