Dřevěné skříňky, stolky i židle mohou vypadat jako nové a moderní, stačí je jen zbavit staré povrchové úpravy, zakrýt drobné nedostatky, přebrousit a natřít olejem či barvou. Zní to jednoduše, ve skutečnosti je za tím docela dost práce.

První otázkou je, čím vlastně starý lak odstraníme. Tradičním nástrojem určeným pro tento úkon je dobře nabroušená truhlářská škrabka neboli cidlina. K usnadnění práce můžeme použít horkovzdušnou pistoli - nahřátý lak seškrábneme mnohem snáze a nebudou nás tolik bolet ruce. Dejte však pozor, abyste dřevo nespálili. Horký vzduch foukejte ze vzdálenosti nejméně 10 cm.

K dostání jsou také chemické odstraňovače starých nátěrů, které se nejprve nechají působit po určitou dobu na povrchu dřeva a poté se odstraní i s lakem. Počítejte s tím, že odstraňovače na bázi acetonu budou nelibě páchnout a k práci budete potřebovat i gumové rukavice. Chemie se pro svou agresivitu nedoporučuje k restaurování starožitných kousků, u kterých chcete ponechat jedinečnou strukturu dřeva.

Nábytek se po odstranění laku brousí jemným smirkovým papírem, který odstraní i případné zbytečky původního nátěru. Poškozená místa a oděrky se vyplní tmelem, jenž je třeba po zaschnutí opět obrousit. Obroušený povrch umyjeme vodou s jarem, abychom se zbavili všeho prachu, a necháme uschnout.

Jestliže chceme nechat vyniknout původní barvu a strukturu dřeva, pro novou úpravu zvolíme vosk nebo olej. V případě, že budeme barvit, nábytek nejprve natřeme podkladovým nátěrem neboli primerem. Ten zaručí lepší přilnavost barvy i krytí. Samotnou barvu pak nanášíme ve dvou nebo třech vrstvách a po uschnutí ji pro větší lesk zafixujeme bezbarvým lakem.