Banány patří ke světově nejoblíbenějším druhům ovoce, ve světě se jich každoročně sklidí přes 100 milionů tun. Možná vás nikdy nenapadlo si představit, jaké množství banánového listí se musí při sklizních vyprodukovat. Co si počít s tak objemným biologickým odpadem? Jeden nápad se naskytl a s úspěchem využívá: listy se dají usušit a smotat do pevných provazů. Z těch se potom mohou uplést koše, sedačky, taburety, ale i postele a konferenční stolky.

Na první pohled je nábytek z banánového listí velmi podobný nábytku ratanovému, oba materiály se i často kombinují. Banánové listí je ale obvykle tmavší a mohou se na něm vyskytovat skvrny. Nábytek se nijak nebarví, ošetřuje se pouze bezbarvým lakem, aby vynikl jeho přírodní půvab. Je poměrně odolný, ale nedoporučuje se vystavovat dešti a sněhu. Stejně jako v případě dřeva a ratanu je vhodné ho mít celoročně pod střechou.

V rodné Asii nachází banánové listí i mnoho dalších způsobů využití. V některých oblastech Indie a Srí Lanky se na něm podává jídlo, na mnoha místech se do něj balí rychlé občerstvení. V indonéské kuchyni banánové listy plní funkci přírodního alobalu - pokrmy do nich zabalené při vaření nebo grilování neztrácejí šťávy a nespálí se. Kromě toho získají příjemné nasládlé aroma. V tropických krajích se pak banánové listí běžně využívá i jako střešní krytina.