Epoxidová stěrka je pro svou dlouhou životnost a bezespárovost čím dál oblíbenějším typem podlahové krytiny. Co se už využívá méně, je aplikace 3D obrázku pod horní ochrannou vrstvu stěrky. Důvod je nasnadě: velkoformátový tisk vymrští cenu lité podlahy do řádu několika tisíců korun za metr čtvereční. Kromě toho nelze předpokládat, že by každý toužil po podlaze zobrazující podmořský život nebo prosluněnou pláž. Podobná podlaha bude, jemně řečeno, barevně velmi výrazná, a motiv se může za nějaký čas okoukat.

S přihlédnutím k ceně jej přitom nebudete chtít hned po roce obměnit. Na druhé straně vás nikdo nenutí, abyste si vybrali z galerie delfínů a vyvřelé lávy. Použít se dá jakýkoli motiv dle vašeho výběru, případně vlastní fotografie v kvalitním rozlišení. Díky tomu můžete zvolit mnohem decentnější obrazec, který nepřebije všechny ostatní prvky interiéru.

Při realizaci lité 3D plochy nemusíme zůstat jen u podlahy. Stěrka může plynule přecházet na stěnu, a vytvořit tak celistvé, nepřehlédnutelné dílo pokrývající většinu místnosti.

Protože u nás zatím není mnoho realizačních firem, které mají trojrozměrné podlahy v nabídce, není zrovna snadné porovnávat ceny a reference. Nicméně možnost mít doma naprosto jedinečnou a výtvarně výraznou podlahu tady existuje. Jaký motiv byste zvolili vy?