Nějaká doporučení vám dá určitě realitní makléř, případně si můžete najmout firmu, která se specializuje na home staging a která všechny potřebné úpravy interiéru udělá za vás. Něco ale můžete udělat sami a na home stagingu ušetřit.

Vytvořte prostor

Jestliže prodáváte nemovitost, ve které bydlíte, znamená to, že se hodláte brzy stěhovat. Zabalte všechno, bez čeho se do té doby obejdete; například teď přes léto nebudete potřebovat zimní výbavu, kabáty, lyže atd. Plonkové kusy nábytku mohou také uvolnit místo, zabalit se může i třeba knihovna. Nemáte-li k dispozici žádné úschovné prostory, nebojte se investovat do pronájmu garáže; prostorný a vzdušný interiér, který vytvoříte, se prodá dráž a rychleji než byt působící přeplněným dojmem, takže na tom nakonec vyděláte.

Přeměňte domov na nemovitost k prodeji

Byli jste tu doma dlouhé roky a stěny vám přirostly k srdci, ale teď je čas se s nimi rozloučit a zbavit se vzpomínek. Kupující si postupně vytvoří vlastní, na ty vaše zvědavý není. Samolepky na zdi, rodinné fotografie, obrázky, plakáty, sbírka dřevěných soviček, to všechno musí pryč ještě předtím, než přijde fotograf. Interiér určený k prodeji by měl být naprosto odosobněný.

Vsaďte na neutrální tóny

Dobrá zpráva je, že před prodejem nemovitosti se nemusíte pouštět do nákladné výměny kuchyňské linky nebo rekonstrukce koupelny - nedoporučuje se to, protože se to většinou nevyplatí. A navíc, těžko se strefíte do vkusu nového majitele, který si radši ty dlaždičky vybere sám. Vymalovat byste ale mohli, hlavně v případě, že jsou na zdech šmouhy či viditelné stopy po sundaných obrazech či odklizeném nábytku. Nehoňte barevné trendy, na těch se můžete vyřádit ve vlastním novém bydlišti. Pro nové majitele starého domu či bytu zvolte neutrální a nejlevnější bílou. Oni si to pak přemalují, jak budou chtít.

Vpusťte domů světlo

Každý dnes touží po prosvětleném interiéru, kde si nebude připadat jako v kobce. Rozhrňte proto závěsy, vytáhněte žaluzie a odstraňte všechny překážky, které blokují okna. Světlo podpoříte také rafinovaně rozmístěnými zrcadly.

Zapojte elegantní doplňky

Osobní památkové předměty by měly uvolnit místo neosobním, ale přitom elegantním doplňkům. Stačí třeba jen jedna výrazná soška v obýváku, zrcadlo v ložnici a několik svíček v koupelně. Nemáte-li nic takového k dispozici, poptejte se známých, zda by něco nezapůjčili. Myslete také na to, že při prodeji bytu hraje roli nejen vzhled, ale i vůně. Navíc se potvrdilo, že záleží také na ročním období. Teď na jaře by měl prodávaný interiér působit svěžím dojmem; otevřete okna a stůl ozdobte vázou s jarními kytičkami. V zimě zase upoutáte pozornost vůní kávy a prostíráním v teplých barvách.