Zařídit dětský pokoj je úkol vskutku nelehký, zvláště pokud bydlíte v menším bytě, kde není místa nazbyt. Mnohé dětské pokojíky mají malé rozměry, a přitom se sem musí vejít celý dětský svět. Je to místo, kde si dítě hraje, spí, rozvíjí své dovednosti a později se zde bude i učit. Kromě toho se sem musejí vejít všechny hračky a knížky, kterých bude s postupem času přibývat.

"Nafukovací" úložné prostory

Skříně se opravdu nedají nafouknout. Ale některé se dají přistavět. Pro dětské pokoje jsou vhodné například modulové police a skříňky, které se dají umístit podle potřeby buď horizontálně, nebo svisle, a časem k nim můžete dokoupit další díly. Modulový nábytek bývá univerzální, co se týče účelu - police mohou nejprve posloužit pro ukládání hraček, později z nich bude třeba knihovna. Dokud je dítě malé, držíme úložné prostory při zemi, aby na ně dítko dosáhlo, nikam nešplhalo a nezranilo se. S přibývajícím věkem dítěte můžeme police vyhnat do výšky.

Polohovací stolek a židle

Mimořádně důležitý je výběr vhodného psacího stolu a židle. Pro nejmenší školáky se vyrábějí stolky rostoucí, u nichž se dá nastavit výška desky. Polohovatelná by měla být i židle, včetně opěrek pro nohy. Dítě musí mít při sezení chodidla položená na zemi a jeho lýtka mají svírat pravý úhel se stehny.

Pozor na barvy

S růstem dítěte se nemění jen jeho fyzické proporce, ale také duševní zájmy a preference. Rodiče někdy mají tendenci přeplácat dětský pokoj veselými barvami, dítě ale může přijít za pár let do fáze, kdy se za to začne stydět. Nábytek, který má růst s dítětem, proto volte v neutrálních barvách. Obměnitelné doplňky, jako třeba kobereček na hraní, samolepky na zeď nebo záclonky mohou být klidně princeznovsky růžové či poseté dinosaury.