Zahradní oslavy, odpolední posezení v trávě a pikniky mají u nás dlouhou tradici. Byly oblíbené nejen u vysoké šlechty, ale i u bohatých měšťanů, kteří o víkendech vyráželi s piknikovými koši ven do přírody nebo alespoň do městského parku.

Ke správnému pikniku nebo zahradní party patří nejen dobré jídlo a pití, ale také prostírání a nádobí. Je důležité dobře si zvolit materiál a všechny komponenty tak, abyste si piknik užili a na nic nezapomněli.

Proč zvolit nádobí na jedno použití?

Papírové nebo plastové nádobí na jedno použití je ideální v případě, že se vám nechce starat o jeho umývání, nebo pokud máte malé děti, protože se nemusíte obávat, že se nějaké rozbije. Po jídle jej jednoduše vyhodíte do odpadků a vše je bez práce. Máte-li malé děti, můžete zvolit pestrý design s obrázky oblíbených pohádkových postaviček, můžete však také vybírat z jednobarevných či jemně dekorovaných variant. I prostírání v papíru a plastu může vypadat elegantně, pokud dáte pozor, aby vám vše barevně ladilo. Nezapomeňte ani na papírový ubrus, který můžete položit na piknikovou deku nebo na zahradě prostřít na stůl.

Tvrzený plast – pevný, ale lehký

Pokud si chcete dopřát elegantnější piknikové posezení, pak můžete zvolit nádobí z pevného plastu, který je odolnější při používání, zároveň ale lehký na přenášení. V běžných supermarketech mají právě v nabídce širokou škálu dekorů, od levnějších variant, až po ty luxusnější designově zajímavé dekory, často připomínající keramiku nebo porcelán. Doplnit jej můžete skleničkami, ideálně silnostěnnými, abyste předešli případnému rozbití.

Pro náročné je tu klasický porcelán a keramika

Pokud si i při piknikování či zahradní party chcete dopřát eleganci, zůstaňte u keramického či porcelánového nádobí. Je krásné, čisté a má styl. Můžete si zvolit moderní design, nebo si zvolit styl Provence či jiný venkovský, vybírat můžete ze spousty barev a dekorů. Jeho jedinou nevýhodou je jeho hmotnost, proto se hodí, pokud chystáte posezení u vás na zahradě nebo cestujete na piknik autem. Doplňte jej skleničkami a kovovými příbory, protože míchat porcelán či keramiku s plastovými příbory či kelímky je v tomto případě nevkusné.

Pár tipů na závěr:

Pořádáte-li piknik dále od vašeho domu, dejte pozor, ať máte s sebou nachystané všechny náležitosti. Nemůžete se totiž pro vývrtku na víno nebo pro nůž vracet zpátky.

Zkontrolujte si, zda máte nádobí na jídlo, nápoje, příbory, vývrtku, případně náhradní nůž, lžíci či naběračku na salát. Nezapomeňte ani na láhev s čistou vodou (ideálně v ní trochu citronu) na opláchnutí rukou.

Dobré je sbalit si s sebou ubrus, nejlépe papírový na jedno použití, či takový, který snadno otřete, také nějakou nádobu či pytel na odpadky.

A to nejdůležitější, nezapomeňte na dobrou náladu!