Toaleta výrazně prokoukne i s pomocí malých a levných triků, aniž byste museli investovat do náročnější rekonstrukce a kachlíkování.

1. Nový nátěr nebo tapeta

Jsou-li stěny zašedlé a nevábné, budeme s nimi muset něco provést. Nejjednodušší je místnůstku vymalovat, a to světlou barvou, která stísněný prostor opticky zvětší. Co se týče tapetování, vyvarujte se divokých a příliš výrazných vzorů, a to zvláště, pokud hodláte vytapetovat celou místnost. Můžete se však inspirovat trendem, kdy se výraznější tapeta aplikuje jen na stěnu za toaletní mísou - ta potom zajímavě kontrastuje se zbytkem místnosti.

2. Dřevěné prvky

Dřevo je při zútulňování interiéru vděčným pomocníkem a platí to i na toaletě. Stačí, když vyměníte plastové prkénko za dřevěné, a malý zázrak je na světě. Dřevěné prkénko je navíc teplejší na dotyk a příjemněji se na něm sedí. Ze dřeva může být i držák na toaletní papír.

3. Poličky a skříňky

Že se nikam nevejdou? Nemusejí být veliké ani široké. Police poskytnou prostor pro různé dekorace, voňavé potpourri a třeba i časopisy, jimiž rádi na toaletě listujete. Do skříňky vedle toalety se pak elegantně schová štětka a případné chemické čisticí prostředky.

4. Legrácky

Rámečky s rodinnými fotografiemi si na toaletě asi nevystavíte, na druhé straně vám ale ona místnůstka poskytuje prostor, kde můžete uplatnit vtipné drobnosti, které by jinde v bytě narušovaly styl. Toaleta zkrátka není tak vážná. Legrační samolepky či vtipně sepsaná pravidla pro používání WC pobaví celou rodinu i návštěvy.

5. Vůně

Asi nám dáte za pravdu, že ani ten nejluxusněji zařízený záchod nepůsobí vábně, pokud nelibě voní. Přípravků k osvěžení vzduchu na WC je na trhu celá hromada, existují však i jednoduché způsoby, jak na oné místnůstce udržet příjemný odér permanentně a za hubičku. Stačí, když sem umístíte mističku s aviváží nebo s práškem na praní. Někdo radí nakapat dovnitř ruličky toaletního papíru nepatrné množství éterického oleje. Spíše než aromalampu, jejíž vůně může být v malém prostoru až příliš intenzivní, bychom pak doporučili potpourri, které navíc působí i estetickým dojmem. A samozřejmě větráme a odvětráváme...