Technika patinování dodává nábytku, ale i podlahám či rámům zvláštní, netradiční vzhled, dokáže zakrýt různé nedokonalosti a případně barevně můžete sjednotit různé kusy nábytku podle svých představ. Z nového nábytku jednoduše uděláte staře vypadající, jako byste ho měli doma už celou řádku let. Klasickým stylem, do kterého se patinování hodí, je styl vintage nebo Provence.

Pro patinování vybírejte nábytek pouze z masivu, který je pro tuto techniku vhodný. Moderní nábytek z dřevotřísek je pro patinování absolutně nevhodný. Skvělé je měkké dřevo, které je také finančně dostupnější než tvrdé, a vždy pečlivě volte, jaký kus nábytku patinaci podrobíte. Nábytek, který má moderní design, se pro tuto techniku rozhodně nehodí, působila by na něm poněkud nepatřičně a nevěrohodně. Nejlepší jsou klasické starší kusy. I na nich však provádějte patinování pouze do té míry, abyste jej zrenovovali, ale neporušili jeho autentičnost.

Co budete potřebovat?

Zvolte si vhodný kus nábytku, prkna na podlahu, okenní nebo obrazový rám, na kterém chcete patinování provést. Budete potřebovat tmavou podkladovou barvu a světlou svrchní barvu. Nábytek nebo podlahu, které budou namáhané, nakonec natřete tvrdým lakem, pro kusy, které budou spíše jen dekorativní, zvolte vosk nebo olej. Na nátěry budete potřebovat tři štětce (obě barvy + lak nebo vosk), smirkový papír (zrnitost ideálně 100) a brusnou houbičku nebo kartáček (rovněž síla brusu mezi 80-100).

Jak správně postupovat?

Pokud jste již zkušení v této technice, můžete bez obav patinovat jakýkoli kus nábytku. Pro začátečníky je dobré, aby si tuto techniku zkusili na nějakém menším jednoduchém kousku, který má rovný povrch a co nejméně zdobných detailů.

Povrch nábytku zlehka obrousíme smirkovým papírem, ale opravdu jen lehce, aby se nám barva dobře vsákla. Natřeme nábytek podkladovou barvou a necháme alespoň čtyři hodiny zaschnout. Pak jej natřeme svrchní barvou a opět necháme důkladně zaschnout. Je důležité každou barvu natírat pouze v jedné vrstvě!

Pokud je povrch dobře zaschlý, můžeme začít s broušením. Použijeme brusnou houbičku, díky níž docílíme různorodého efektu. Někde může prosvítat více světlá barva, někde více podkladová, a na některých místech dokonce přímo dřevo. S broušením začněte u větších ploch, na které můžete použít i elektrickou brusku. Houbičkou či kartáčkem je lepší brousit menší plochy a také místa, kde dochází k přirozenému obrušování povrchu (rohy, různé vystouplé reliéfy apod.).

Po obroušení povrch velmi důkladně očistíme od obroušených mikročástic. Následně nábytek potřeme lakem, který natíráme pouze v jedné vrstvě, a opět jej necháme důkladně zaschnout. Patina se pak bude mnohem snáze udržovat.

Intenzitu broušení zvolte podle toho, jaký si přejete výsledný efekt patinování. Pokud chcete zachovat světlejší odstín, broušení provádějte jemně, abyste svrchní barvu příliš nesetřeli. Pokud naopak chcete, aby vynikla tmavá podkladová barva, můžete brousit intenzivněji. Reliéfy nábytku před natíráním velmi důkladně vykartáčujte drátěným kotoučem, aby byly reliéfy co nejvýraznější.

Několik tipů na závěr...

Patinovacích metod je celá řada, můžete si vybrat takovou, která se vám nejvíc líbí či se vám zdá nejsnazší. Námi popsaná metoda je univerzální, hodí se pro všechny typy nábytku dle věku i dle strukturovanosti.

Jako tmavou podkladovou barvu můžete zvolit nejen hnědou, ale hodí se i modrá, tyrkysová, zelená nebo fialová. Jak se vám hodí do interiéru. Jako svrchní barva se ideálně hodí jemný podtón bílé barvy, který působí jemně a přirozeně na rozdíl od klasické křídově bílé barvy.

Pokud chcete patinovat podlahy, použijte ty z polyuretanu, jsou pro tuto techniku nejvhodnější. Patinovat můžete holé i lakované povrchy bez problému, důležité je pouze dobré obroušení povrchu.

Patinování je velmi kreativní technika, která umožňuje využít množství barev a metod pro docílení velmi zajímavého a nevšedního efektu, proto se jí nebojte a vyzkoušejte si ji.