V letošním vedru nemusíme vyvíjet přílišné úsilí, aby nám vybrané květiny dobře proschly. Přesto existují pravidla sušení, jejichž dodržením zachováme květinám jejich přirozený vzhled a barvy. Některé rostliny se pro sušení vyloženě nehodí - patří k nim sukulenty a vůbec druhy s dužnatými listy. Naopak skvěle se suší tradičně například slaměnky, statice, smilky, černuchy, suchokvěty, ale také růže, hortenzie, nevěstin závoj, obilí, okrasné trávy a mnoho dalších.

Květiny k sušení je nejlepší trhat ráno hned poté, co opadne rosa. Květy by měly být čerstvě rozvité nebo ještě v poupatech, protože se budou po řezu ještě trochu otevírat. Zcela rozvinuté květy často při sušení opadávají, ale záleží na druhu, je potřeba to vyzkoušet.

Natrhané květiny svážeme provázkem do menších svazků a zavěsíme květy dolů v suché a vzdušné místnosti, kam nedopadá příliš mnoho slunečních paprsků. Na slunci budou květy ztrácet barvu. Lístky ze stonků rovnou odstraníme, většinou po usušení nevypadají pěkně. Mezi jednotlivými svazky je třeba zachovat určitý rozestup, aby okolo nich mohl cirkulovat vzduch ze všech stran.

Některé květiny mají tendenci vadnout, a je proto lepší sušit je pomaleji ve váze s trochou vody. Patří k nim třeba okrasný česnek, nevěstin závoj nebo hortenzie. Opět musejí být umístěny v teple a suchu, nejlépe v tmavém koutku. Obilí a okrasné trávy nemusíme zavěšovat "hlavou" dolů, uschnou přirozeně v nádobě bez vody.

Zkušenější aranžérky využívají k sušení květin silikagel, který do sebe absorbuje vlhkost a proces sušení urychluje. Květiny se položí na vrstvu silikagelu v uzavíratelné nádobě a pak se jím ještě lehce zasypou. Pro ještě rychlejší výsledek se květiny v silikagelu dají usušit v mikrovlnce - stačí asi 3 minuty při nízké teplotě. Nádoba ale musí být otevřená. Silikagel se dá použít opakovaně; pokud je vlhký, rozprostřete ho na plech a vysušte v troubě.