Kuchyňský dřez neslouží jen k mytí nádobí, ale také k očištění ovoce a zeleniny, slévání vody z vaření a podobně. Proto je třeba nepodceňovat výběr materiálu, jeho velikost a také baterii, která je ke dřezu připojena.

Než si dřez pořídíte, promyslete si několik hlavních věcí:

Bude vám dřez sloužit i na mytí velkého množství nádobí, nebo jen několika kusů, protože máte myčku? Kolik peněz hodláte do dřezu investovat a kolik času chcete věnovat jeho údržbě a úklidu? Kde bude dřez v lince umístěný a jak s ní bude ladit?

Pokud budete dřez používat pro mytí většího množství nádobí, vyplatí se pořídit větší, případně dvouvaničkový, nebo s odkládací plochou na nádobí. Je také vhodné vybrat si takový dřez, aby se vám do něj vešel i ten největší hrnec, který běžně v kuchyni používáte. Tvar můžete vybírat z velkého množství variant, které jsou dnes na trhu k mání, důležité je efektivně využít prostor v lince.

Stejně důležité je také umístění dřezu. Aby se vám nádobí mylo pohodlně, je potřeba umístit dřez do správné výšky. Jednoduchá pomůcka je ta, pokud se postavíte ke dřezu a dáte ruku na jeho dno, neměli byste se přitom ohýbat v zádech. Výšku umístění dřezu uzpůsobte osobě, která v kuchyni tráví nejvíce času.

Nezapomeňte také na náklon dřezu. Většina z nich je univerzálních, tedy oboustranných, ale pokud kupujete dřez s jednou vaničkou a odkládací plochou, může být orientována na levou či pravou stranu, takže záleží, zda jste leváci, či praváci, aby pro vás umývání a odkládání nádobí a dalších předmětů bylo pohodlnější.

Důležitou součástí je i baterie. Měla by vám ladit s dřezem vzhledově, tedy stejnou barvou, designem či materiálem apod. Není nutné kupovat to nejdražší, co je na trhu, ale vyplatí se zainvestovat do kvalitního materiálu, protože baterie je častým používáním namáhaná, rovněž je vystavena působení vodního kamene atd., proto zvažte i náročnost na údržbu.