Málokdo má doma opravdu sterilní domácnost. Běžný “pracovní nepořádek” je součástí mnoha rodin, obzvlášť pokud se v nich vyskytují děti nebo domácí mazlíčci. Možná byste si řekli, že nejšpinavější místa v domácnosti budou bezesporu záchod, zvířecí pelíšky nebo opatlané dětské hračky, ale skutečnost vás může překvapit. Jaké jsou tedy ty největší lapače špíny a bakterií, které se v našich domovech vyskytují?

1. Houbička na nádobí

Může to vypadat úplně absurdně, ale jedním z největších hnízdišť bakterií je houbička na nádobí. S její pomocí jste již vyčistili a odstranili spoustu špíny, mastnoty a usazenin z nádobí, kuchyňského povrchu a dalších míst, ale vyčistili jste i houbičku samotnou? Obecně se doporučuje vyměňovat ji pravidelně po deseti až čtrnácti dnech. Pokud ji chcete vyměňovat až po delší době, máme pro vás jeden trik. Nechte houbičku prohřát v mikrovlnce alespoň po dobu dvou minut. Mikrovlnné záření totiž bakterie zničí.

2. Kartáček na zuby

To, že kartáček na zuby kupujete s ochranným obalem, má své opodstatnění, a není to jen proto, že obal je určen na cestování. V našich ústech se nachází spousta bakterií, které se samozřejmě na kartáček přenesou. Máte-li kartáčky společně s ostatními členy rodiny v jednom kelímku, vytváříte úplnou hygienickou katastrofu!

3. Ručníky a osušky

To, že po sprše nebo koupeli máte pocit dokonalé čistoty, neznamená, že stejně čistý bude i váš ručník nebo osuška. Naopak! Zachycují se v nich zbytky mýdla, make-upu či mycích krémů, drobné částečky odlupující se kůže a další smítka. Proto by každý člen domácnosti měl také mít svůj ručník a svou osušku.

4. Dálkové ovladače a klávesnice

Kolikrát jste již drželi v ruce ovladač od televize a přitom jedli večeři nebo chroupali brambůrky a podobné večerní pochoutky? Nebo se vám také stává, že pracujete a přitom jíte, protože nemáte čas udělat si přestávku na jídlo? Klávesnice od počítače nebo ovladače bývají často plné drobků, mastnoty a smetí, které na ně přenášíme. Kromě toho, když je nepoužíváme, leží na polici nebo stole, a padá na ně spousta prachu, proto bychom jim také měli věnovat pravidelnou očistu.

5. Lahve na vodu

Jedním z velkých lapačů nečistot jsou lahve na vodu. Ty, které otevřete, nápoj spotřebujete a obal vyhodíte, velký problém nepředstavují. Ale lahve, které používáte na sport, děti do školy nebo máte na kola, v sobě mohou udržovat velké množství bakterií. Je potřeba je občas nechat “projet” myčkou, vydrbat důkladně kartáčkem až na samé dno a propláchnout horkou vodou. Velkou pozornost věnujte zejména víčkům a náustkům, u kterých se bakterie drží nejvíce.

6. Svazek klíčů

Vzpomenete si, kde všude dnes ležely vaše klíče? Z police do kabelky nebo batohu, do ruky, do zámku a zase na polici. Možná vám spadly na zem nebo je držel v tlamě váš pes. Možná jste je odložili na stůl nebo do palubní desky vašeho auta. Zkrátka za celý den stihnou vaše klíče na své cestě posbírat tolik bakterií, že by to většinu z nás ani nenapadlo.

7. Sluchátka do uší

Podobně jako s klíči je to i se sluchátky. Také je přesouváme z kapes a tašek do uší, na poličky nebo stoly, do zásuvky a zase zpět, že opravdu nemůžeme mluvit o velké hygieně ohledně jejich údržby.

8. Povlečení, polštáře a deky

Konečně jedna z věcí, na které se asi většina z nás shodne. Ano, ložnice a dětské pokoje nejsou jen místem odpočinku, ale také hnízdem bakterií, které se usazují v našich povlečeních a ložním prádle. Nejen že stejně jako v případě ručníků do postele padají naše vlasy, drobné částečky kůže a další smítka, ale teplem, které se v posteli tvoří během našeho odpočinku nebo spánku, mají bakterie přímo ideální podmínky pro přežití a rozmnožování. Proto bychom měli povlečení často měnit a ložní prádlo pravidelně větrat a občas i vyprat.