Právě období podzimu přináší mnoho inspirací pro váš domov. Stačí, když se projdete parkem a kolem vašich nohou zašustí pestrobarevné listy, po ránu se na oknech nebo sklech aut objeví první jinovatka, červené, zlatavé či oranžové chryzantémy rozkvétají na zahradách i v truhlících za oknem, výlohy za oknem upoutávají výzdobou z dýní, barevných listů a dalších přírodních materiálů. Podívejte se na nebe, které mění své tóny barev od jasně modré, přes chladnou modř, až po ocelově šedou. Příroda nám nabízí celou škálu barev a byla by škoda nevyužít tento potenciál.

Využijte barevnou podzimní škálu

Ve stejných barvách totiž můžete ladit i svůj domov. Nebojte se využít teplých barev, jako jsou červená, oranžová, hnědá a žlutá, které váš byt nebo dům opticky zateplí. To je koneckonců to, co právě potřebujete. Aby byl váš domov útulný a teplý. Vytáhněte teplé svetry, deky a kožešinové podložky ke krbu, rozsviťte svíčky, které svým teplým mihotavým světlem dodají domovu romantickou a poklidnou atmosféru.

Příjemně zapůsobí i obrazy nebo nástěnné tapety s přírodními motivy, zejména s pohledem na krajinu, a nemusí být jen podzimní. Pracujte také se zelenou barvou, která je ve svých různých odstínech celoroční stálicí. Její výrazný, avšak teplý odstín utvoří protipól odstínům červené a oranžové, dodá vašemu domovu lehkost a svěžest.

Různorodé materiály zútulní domácnost

Nebojte se také experimentovat s různými materiály. Měkké polštáře, semišové deky nebo přehozy na pohovce či posteli podpoří dojem útulnosti a pohodlí, pravá či umělá kožešina pod stolkem nebo před krbem příjemně zahřeje nohy. Dopřejte si vlněné papuče a plédy, do kterých se zabalíte, když vám bude chladněji.

K materiálům, které určitě opticky i pocitově zateplují interiéry, patří také dřevo. Můžete zvolit podnos na nádobí nebo konferenční stolek, krásně působí dřevěné dekorace a sošky, vystavené na poličkách.

Květiny mají také své místo

Svoji významnou roli hrají také květiny. I na podzim můžete svůj domov vyzdobit čerstvými květy jiřinek či chryzantém nebo si udělat do vázy dekoraci ze sušených šípků, lampionků mochyní a větviček jeřabin. Květiny vždy dodají interiéru nádech svěžesti a optimismu.

Kromě květin najdou své místo ve výzdobě interiéru i jedlé či ozdobné dýně různých tvarů a barev. Pokud máte děti, jistě s nimi můžete vyrobit roztomilé dekorace ze šišek, ořechů, kaštanů nebo barevných listů, rozložit je na misky nebo nasypat je do skleněných nádob a postavit na stůl.

Kov ani sklo nemusí studit

Skvělým protipólem měkkým a teplým textiliím budou dekorace z kovu a skla. Ať už se jedná o skleněné vázy, kovové svícny a misky, lampičky a další dekorativní prvky, nezapomínejte na ně. Od kovu i skla se příjemně odráží paprsky slunce i světlo svíček, a navodí tak v bytě útulnou intimní atmosféru.