Moderní

Od současných minimalistických interiérů očekáváme, že tu nic nebude bít do očí, tedy ani knihovna. Vestavěná stěna s policemi v bílé barvě může pokrývat celou jednu zeď obýváku, podkrovního prostoru nebo i chodby. Základem je, aby kapacita knihovny byla větší, než je odpovídající počet knih, které vlastníte. Nejenže knihy postupně přikupujete nebo dostáváte, ale knihovna napěchovaná k prasknutí vypadá neupraveně. Naopak pokud v ní zbývá na policích volné místo třeba pro pokojové rostliny nebo drobné dekorace, bude působit vzdušněji a více esteticky.

Útulná

Někomu se líbí minimalistický design jenom na fotografiích, vlastní domov upřednostňuje útulný a hřejivý. V tomto stylu si pak zařídí i čtenářský koutek, kde nebude chybět pohodlné křeslo (klidně i to staré po dědovi), lampička, stolek na odložení čaje a teplá deka. Zimní večery mohou přijít.

Knihovna jako samostatná místnost

Domácí pracovna či studovna s psacím stolem, jejíž stěny jsou doslova obložené knihami v policích z masivního dřeva, i to je způsob, jakým se dá pojmout knihovna ještě v dnešní době. Podobné řešení zvolíte hlavně v případě, že máte opravdu nesčetnou sbírku knih, kterých se nechcete zbavovat, ale zároveň jimi nehodláte zahltit stěny v obývacích prostorách.

Knihovna jako příčka

Knihovna může v bytě či domě fungovat i jako zajímavý předěl větší místnosti. Oddělí třeba posezení v obýváku, v malých bytech se za ni může schovat postel navíc. Nemusí jít přitom o příčku až ke stropu, nižší sestava polic bude mít také své kouzlo a prostor opticky tolik nezmenší.