Vánoce bez stromečku si v našich končinách samozřejmě neumíme představit. A i když byste se bez něj třeba osobně obešli, dětem to nevysvětlíte. Jak se ale stále více klade důraz na ekologii, přibývá nápadů, z čeho vyrobit stromeček alternativní a jak ho naaranžovat. V galerii se přesvědčíte, že některým kutilům stačí opravdu jen hromádka klacků nařezaných na různé délky, paleta nebo překližka.

Jako vánoční stromky se mohou uplatnit i větve z ovocných stromů, které jste před příchodem zimy prořezali. Bude třeba z nich odstranit kůru a ošetřit je nátěrem; větev natřená nabílo vypadá jako zasněžená. Upevníte ji v košíku nebo ve větším květináči a ozdobíte ozdobami v kontrastní barvě.

Pokud podobné alternativy u vás doma neprojdou, a přesto byste chtěli svůj vánoční stromek pořídit v maximálním souladu s ekologií, existují následující možnosti:

  • Stromek v květináči

V Praze a v Brně lze zakoupit jedličku v květináči, kterou na jaře můžete vysadit na své zahradě nebo přímo v lese. Prodej provozují v Praze Lesy hl. m. Prahy a Toulcův dvůr, v Brně pak ekologický institut Veronica. Živému stromku je však potřeba dát určitou péči, postupně ho zvykat na pokojovou teplotu a poskytnout mu zálivku i vzdušnou vlhkost. Kdo si na to netroufá, může si stromek jen zapůjčit - půjčovny vánočních stromků najdete na internetu; stromek vám přivezou domů těsně před Vánocemi a po Novém roce si ho zase odvezou.

  • Stromky z prořezávek a z certifikovaných lesů

Spousta stromků, které se u nás prodávají, pochází ze zahraničních plantáží a byly vypěstovány ryze za vánočním účelem. Pokud se vám taková masová produkce nezamlouvá, pátrejte po stromečku s certifikátem FSC, jenž pochází ze šetrně obhospodařovaných lesů. V takovém případě získáte stromek z výchovných prořezávek, který by byl z lesa odstraněn tak jako tak.