Samet byl odjakživa vnímán jako známka luxusu a určité okázalosti. Pokud je ho v interiéru příliš, celkový dojem bude zavánět stylem podnikatelského baroka. Hebký a lesklý povrch materiálu je velmi výrazný a nejlépe vynikne jako doplněk jednoduše pojatého celku.

Sametové sedací soupravy jsou dnes dostupné v jednoduchých, moderních tvarech, takže vkusně doplní minimalistický interiér, a přitom jsou příjemné a hebké na dotek. Snoubí se v nich styl i pohodlí a navrhovány jsou v různých barevných odstínech. Zdaleka nemusí jít jen o těžkopádnou tmavou červeň divadelní opony.

V obývacích pokojích a ložnicích se během zimního období uplatní sametové závěsy, které místnost zútulní a proteplí. Přestože jde o "těžký" materiál, nemusíte se vyhýbat odlehčeným barvám, jako je světle růžová nebo ledově modrá. Sametové závěsy však upevňujte zásadně na kovové tyče - na plastových by nevypadaly dobře.

Kromě čalounění a závěsů se těší oblibě také sametové přehozy, polštářky a taburety. Protože je dnešní samet tvořen převážně umělými materiály, není tak obtížné ho vyčistit nebo prát při nízké teplotě v pračce. V tomto ohledu je nicméně vždy nutné dbát na instrukce od výrobce.