Prostírání

Kromě jídla musíme připravit i stůl. „Pro slavnostní okamžik se nejlépe hodí základ v podobě ubrusu, který by měl přesahovat hranu stolu o 20 až 30 centimetrů. Zkrátka tak, aby se ani nesmekal, ani nepřekážel při konzumaci,“ radí Helena Tomášová z české textilky Veba. Na ubrus se pokládá napron (ubrus menší než stůl, zpravidla ve tvaru čtverce), případně běhoun (tvarem připomíná šálu) a látkové ubrousky pro každého. Je vhodné je zvolit v takové barvě, do které ladíte celou vánoční výzdobu, ale všechno samozřejmě záleží na vašem úsudku a vkusu. Na vánoční stůl dále patří dekorace v podobě svíčky nebo vázy s chvojím, výběr je opět individuální.

  • Tip: Než se pustíte do jídla, pamatujte, že látkový ubrousek nepatří za límec, ale na klín. Až dojíte, nikdy jej nedávejte do talíře. Použité látkové ubrousky odkládáme zprava vedle talíře.

Talíře a příbory

Na každé místo 2 cm od kraje stolu umístěte mělký talíř a na něj ještě talíř hluboký. Mezi ně položte papírový ubrousek, aby o sebe talíře nevrzaly. Do horního pak můžete naaranžovat ubrousek látkový. Pokud máte sváteční nádobí a sklenice, Vánoce jsou tou pravou příležitostí je využít.

Naleštěný příbor se dává vždy směrem od talíře. Nejblíže k němu proto najdete příbor pro hlavní chod, dále pak budou příbory na další chody. Když tedy začnete jíst, budete příbory postupně odebírat zkraje. Nezapomínejte, že nůž by měl být vždy otočený ostřím k talíři a že maximální počet, který by se měl na stole objevit, jsou 3 vidličky, 3 nože a polévková nebo dezertní lžíce po stranách a dezertní nebo moučníkový příbor nad talířem.

Zasedací pořádek

Štědrý večer je jedním z nejsvátečnějších v roce, ke stolu bychom proto měli usedat ve svátečním oblečení. Starší osoby bychom měli usadit v čele stolu, děti po levém boku rodičů. Pokud se u štědrovečerní tabule scházíte ve větším počtu, můžete spojit dva stoly dohromady. Na ně pak pokládejte ubrusy vždy tak, aby se překrývaly vždy od čela stolu, což je čestné místo, směrem k druhému konci. U stolu je potřeba počítat s asi 80 cm prostoru pro osobu, jinak by se hostům špatně stolovalo.

  • Tip: Jedno prostřené místo by podle tradice mělo zůstat prázdné – pro náhodného osamělého hosta nebo jako vzpomínka na ty, kteří nás opustili. On tedy nikdo navíc nejspíš nepřijde, ale vzniklý prostor na stole aspoň poslouží pro odkládání nádobí v případě, že nemáte pojízdný servírovací stolek.

Sedm chodů

Na Štědrý večer by se mělo podávat sedm chodů jako sedm dní v týdnu. Zdá se to hodně, ale když uvážíte, že v minulosti byly za samostatné chody považovány i přílohy, pak polévka, chléb, kapr a bramborový salát vytvoří hned čtyři chody. Za pátý chod můžete považovat kompot, za šestý cukroví nebo vánočku, za sedmý sýr nebo vybranou paštiku na ochutnání. Poslední dva nebo tři chody si navíc můžete dopřát až později u stromečku, kdy už vám trochu "slehne". Hlavně nezapomeňte, že by od stolu během večeře nikdo neměl vstávat a všichni by měli počkat, až odloží příbor poslední strávník. Předčasný odchod od štědrovečerního stolu nejenže podle pověry přináší neštěstí, ale zároveň je i nezdvořilý. Naopak štěstí a prosperitu prý zaručí šupina nebo mince schovaná pod talířem.