Co je bio krb a kde ho lze použít?

Jedná se o speciální krb, ve kterém se jako palivo používá biolíh, proto se také někdy takové krby označují jako bioethanolové. Vzhledem k tomu, že bioethanol je vlastně alkohol, uvolňuje se při jeho spalování do ovzduší pouze oxid uhličitý a pára, tedy stejné látky, jako vydechujeme my sami. Protože jiné zplodiny do vzduchu neunikají, nepotřebuje tento typ krbů komín k odvodu spalin, a můžete jej tedy bez obav mít i v bytě. Biokrby se vyrábějí v mnoha designech od velmi moderních až po ty, jež připomínají klasické tradiční krby, proto se hodí do každého typu domácnosti.

Jaká je výhřevnost bio krbu?

Je třeba přiznat, že výhřevnost bio krbů je mnohem nižší než klasických krbů na dřevo nebo na plyn, proto neočekávejte, že by vám bio krb stačil k vytápění domácnosti. Částečně však interiér vyhřeje, protože oheň v něm je skutečný, nikoli jen imitace. Navíc vytváří stejně jako klasický krb příjemnou podívanou a atmosféru v místnosti.

Výhřevnost u bio krbů se pohybuje u různých typů mezi 2 a 5 kW a množství spalovaného paliva či velikost plamenů lze regulovat dle potřeby. Nicméně i zde platí, že krb, který má velký objem hořáku, by měl být umístěn ve větším bytě, zatímco do malých bytů se hodí spíše menší krby. Důvodem je především to, že čím větší výhřevnost, tím více se uvolňuje i oxid uhličitý, a tím více a častěji je třeba větrat. Malou místnost by krb s velkou výhřevností velmi rychle nasytil oxidem uhličitým.

Při koupi biolihu určitě dbejte na kvalitu. Při spalování nevzniká žádný popel ani saze, ale může se stát, že nekvalitní biolíh by mohl zapáchat.

Jaké krby se hodí do jakého prostoru?

Vzhledem k tomu, že bio krby nepotřebují žádný komín ani speciální zařízení, nepotřebujete k jejich instalaci žádné povolení od kominíka nebo jiného specialisty. Krby můžete sami velmi jednoduše nainstalovat, některé z nich můžete i přenášet z místnosti do místnosti podle potřeby. Vždy dbejte na to, aby okolní nábytek či další vybavení bylo v alespoň metrové vzdálenosti od krbu.

Na našem trhu se setkáte s několika typy bio krbů, a to zejména: volně stojící (které můžete postavit kamkoli a dle libosti je přenášet), nástěnné (již podle názvu je jasné, že je můžete zavěsit na zeď stejně jako obraz nebo závěsný televizor), vestavěné (ty vyžadují vybudování speciálního prostoru s nehořlavým okolním prostředím, tedy stěny by měly být zděné, betonové nebo z nehořlavého sádrokartonu, nikoli ze dřeva) a nakonec volně zavěšené v prostoru.

Čím v krbu topit?

Jak jsme již zmínili výše, vždy kupujte kvalitní biolíh určený pro tento typ krbů. Nekvalitním náhražkám bioethanolu se zdaleka vyhněte. Nejen že často vydávají nepříjemný zápach, ale ve výsledku dlouhodobým užíváním by mohly krb zanést a poničit. Podle údajů od výrobců vydrží litr biolihu hořet v rozmezí 2-5 hodin, záleží na tom, jak jej budete regulovat. Při koupi samotného krbu se zaměřte také na to, aby byl z kvalitní konstrukce, aby byl vybaven regulovatelným hořákem a aby měl možnost snadného uhašení plamene. Po užívání krbu se vždy ujistěte, že jste jej správně uhasili, tedy že lišta samotného hořáku je dobře uzavřena a krb opravdu netopí.