Majitel domu nechtěl původně tak rozsáhlou rekonstrukci. Ostatně třeba kuchyni měl jen čtyři roky starou. Jenže když se už jednou do domu kopnulo, tak šlo pryč všechno. Zadání nakonec znělo jasně: ,,Jardo, po realizaci to musí být pecka.“

Investor je vášnivým odborníkem v oboru elektro, slaboproud a silnoproud. Pro představu, jediný elektrorozvaděč umístěný v jeho domě by bohatě stačil pro bytový dům s patnácti bytovými jednotkami. Kompletní elektroinstalace, vytápění, osvětlení, vše je ovládáno inteligentním systémem, který je pro běžného uživatele science fiction.

Jenže myšlení technokrata dostává na frak, když majitel chce dřevěný stůl fosforeskující v noci nebo se mu líbí skříň obrostlá lišejníkem. Ostatně to bylo takové řešení technologické nouze. Při vylívání schodiště betonem se objevila „drobná“ chybička v armatuře. Než aby vše předělávali, vše zakryli originálním zeleným modifikovaným lišejníkem. A ten tam najednou hraje první housle.

Oříškem pro statiky byla výměna podpory střešní konstrukce s cílem eliminovat viditelné svislé nosníky v podkroví. Konečný výsledek byl obdivuhodný. Statikům se v celém podlaží podařilo umístit 5 výztuh, z nichž pouze jedna byla přiznaná. Tu jsme pak hravě očalounili stejnou látkou, jako jsou záda postele.

Obývací stěnu obložil architekt originálními cihlovými páskami, které se mu podařilo získat od majitele firmy zabývající se likvidací starých domů. Byly použity také vinylové podlahové krytiny v dekoru dřeva v obytných místnostech a keramická dlažba v koupelnách. Kuchyňské desce včetně ostrůvku a ochrannému podlahovému pásu pod krbem v obývacím pokoji dominuje přírodní kámen.

Atypickým prvkem je červený umělý kámen použitý v kompletní nábytkové sestavě v koupelně v horním podlaží.

  • Autor interiéru: Duoton / Jaroslav Kašpar
  • Foto: Interiér roku

INTERIÉR ROKU

Do dalšího ročníku soutěže se mohou hlásit architekti a designéři z České republiky a Slovenska. Vítězové budou vyhlášeni 2. 4. 2019 na kongresu Living Forum v pražském Centru současného umění DOX. Jeho tématem je tentokrát „Luxus a budoucnost versus štěstí“. Mediálním partnerem Interiéru roku je Dům a zahrada.

http://www.interierroku.cz/