1. Teplejší barvy

Začněme barvami. Do ložnic se v minulých dobách vybíraly studené tóny, které místnost opticky ochladily, a v chladnu se přeci lépe spí. To už ale neplatí. Naopak se spíš prosazuje názor, že se do ložnice hodí barvy teplejší, protože uklidňují a pomáhají nám relaxovat. Americký bytový designér Jess Cooney doporučuje nehalit ložnici do šedé ani modré. „Doufám, že letos v ložnicích uvidím více teplejších odstínů bílé a zelené, a možná také kapku sytě oranžové,“ uvedl.

2. Organizovaný nepořádek

Možná jste si všimli, že inspirativní fotografie interiérů poslední dobou nezobrazují pečlivě ustlané postele. Ložnice naopak vídáme ve stavu, jako by někdo zrovna vstal a šel se osprchovat. Peřiny jsou rozhrnuté, přes pelest je nedbale přehozená barevná deka, na stolečku se válí rozečtená kniha. V moderní ložnici nemusí být zkrátka všechno "cimprlich". Trocha nastylovaného nepořádku není na škodu, protože svědčí o tom, že se tady žije.

3. Moment překvapení

S tím také souvisí tolerance k určité nepravidelnosti a nesourodosti. Ložnici nemusíte ladit do jedné barvy, a dokonce ani použité materiály k sobě nemusejí zcela pasovat. „Rozmanitost materiálů a vzorů povlečení dodá ložnici dotek nepředvídatelného,“ míní designér Jean Liu.

4. Konec samolepek na zdi

Samolepicí nápisy, symboly a citáty představují levný způsob, jak vyplnit prázdný prostor na zdi nad čelem manželské postele. Designér Jean Liu ale tvrdí, že podobným dekoracím už odzvonilo. Nápis Ty & Já nad postelí podle něj spící pár nijak neidentifikuje, a pravdy typu Rodina je tam, kde jsme spolu je snad zbytečné psát na zeď.

5. Žádná složitá údržba

Protože v dnešní uspěchané době chceme strávit co nejméně času uklízením, v ložnici by neměly být přítomny zbytečnosti, které bude třeba pravidelně oprašovat. Podle ředitelky amerického obchodního řetězce s barvami a laky Jolie Home Lisy Rickertové bychom se měli v ložnici zbavit i kusových koberců. Jednolitá podlaha místnost opticky zvětší a bude se snáze čistit.