V malém bytě si moc vybírat nemůžeme. Pračku umístíme tam, kam se vejde a kam je zároveň možné přivést vodu a odvést odpad. Řada menších rodinných domů a bungalovů však může mít dispozici skoro stejnou jako panelákový byt. Neznamená to tedy, že když utečete z paneláku do domku za městem, získáte tím štědré prostory navíc, kde si zařídíte prádelnu svých snů.

K praní prádla se druží i spousta dalších aktivit, jako je sušení, skládání a žehlení. Kromě toho někde musí stát i koš se špinavým prádlem, který zrovna nechceme vystavovat návštěvám na odiv. Vidíme tedy, že každá úspora místa se v prádelně cení. V tomto ohledu vám možná pomohou následující tipy:

Vychytávka č. 1: Jestliže pro pračku se sušičkou nenajdete místo jinde než v koupelně, a obáváte se, že tyto objemné spotřebiče zkazí estetické působení místnosti, skryjte je za závěs nebo dvířka ladící s ostatním koupelnovým nábytkem. Máte-li pračku s předním plněním, nainstalujte si nad ni desku, na které budete moci s oblečením snadno manipulovat.

Vychytávka č. 2: Místo jednoho velkého koše s prádlem si pořiďte několik menších: do jednoho budete dávat bílé prádlo, do druhého barevné, do třetího kousky, které perete v ruce, do čtvrtého srolujete opravdu zašpiněné pracovní oblečení atd. Košíky pak můžete umístit nad sebe do polic, takže nezaberou místo na zemi a jejich obsah nebude nápadně vidět.

Vychytávka č. 3: Natažených šňůr v koupelně se zbavíte pořízením modernějšího typu sušáku: do malých bytů se hodí takové, které můžete rozvinout a svinout či vyklopit a sklopit, zkrátka nezaclánějí v prostoru permanentně.

Vychytávka č. 4: Vadí vám rozviklané žehlicí prkno, které doma překáží i ve složeném stavu? Možná si vzpomenete, že naše maminky či babičky žehlívaly na tlusté dece rozložené na stole. Budete se divit, ale někomu to tak vyhovuje doteď. Dneska se dá dokonce sehnat i speciální žehlicí podložka, která je skladná a na stole drží díky protiskluzové spodní vrstvě. Nevýhoda je, že na ni nemůžete kousky prádla navlékat jako na prkno. Deka na stole navíc nemusí být v ideální výšce pro vaše záda. Komu tedy nebude vyhovovat podložka, měl by investovat do pořádného stabilního prkna. Prkno se dá třeba i zabudovat do vestavěné skříně tak, aby se před žehlením mohlo jednoduše sklopit a v interiéru nepřekáželo.