Naše kuchyně skrývá spoustu užitečných ingrediencí, a to nejen k vaření. Stačí jen správně namíchat a máte skvělý odstraňovač vodního kamene, čistidlo na koupelnové spáry nebo mycí prostředek na podlahy. Máme pro vás několik tipů, jak si z běžných surovin namíchat čisticí prostředky, které jsou až překvapivě účinné, a přitom ekologicky šetrné.

Kypřicí prášek nejen na spáry mezi dlaždicemi

Ať již v kuchyni, nebo v koupelně, spáry mezi kachličkami a dlaždičkami se čistí velmi obtížně od nečistot a různých usazenin. Naneste na středně tvrdý zubní kartáček kypřicí prášek do pečiva a vetřete jej do spár. Nechte dvacet minut až půl hodiny působit a pak opláchněte. Do kbelíku nalijte teplou vodu a do ní vmíchejte sáček kyseliny citronové. Přetřete směsí spáry i dlaždičky. Docílíte nejen čistoty, ale i příjemné vůně.

Kypřicí prášek je skvělý prostředek na odstraňování vodního kamene, takže pro něj v domácnosti, obzvláště pokud máte tvrdou vodu, najdete bezpochyby uplatnění. Vyčistíte s ním koupelnové i kuchyňské baterie, dlaždičky i různé kouty, kde se usazuje voda. Můžete jej využít také na vyčištění toalety. Nasypte prášek do záchodové mísy a nechte působit klidně přes noc. Pak stačí jen spláchnout a na dlouhou dobu máte vystaráno.

Domácí tablety na odstranění vodního kamene do WC

Tyto tablety si můžete velmi rychle a snadno vyrobit sami doma a uskladnit je na postupné používání. Díky kyselině citronové, kterou obsahují, ničí efektivně různé bakterie a navíc příjemně voní.

V misce smíchejte 200 g jedlé sody s dvěma sáčky kyseliny citronové. Přilijte 1,5 čajové lžičky prostředku na nádobí a několik kapek vašeho oblíbeného esenciálního oleje pro vůni. Vše důkladně promíchejte a hmotu rozdělte na jednotlivé porce buď do formiček na led, nebo do malých silikonových formiček na čokolády, minizákusky apod. Nechte minimálně čtyři hodiny sušit na vzduchu. Pak tabletky vyklopte z formiček a přendejte je do nádobky, ve které je budete skladovat. Tabletu vždy stačí nechat přes noc působit v záchodové míse.

Ocet – levný, a přitom k nezaplacení

Ocet je díky svým složkám přímo nepostradatelným čističem. Dezinfikuje, odstraňuje vodní kámen a usazeniny a zanechává příjemnou vůni. Navíc je naprosto ekologický. Samostatný ocet můžete používat na odstranění vodního kamene například do rychlovarné konvice. Nalijte asi 200 ml octa a dolijte vodou. Zapněte a nechte dojít k varu. Poté nechte octovou vodu v konvici až do vychladnutí. Octem a kartáčkem na zuby velmi jednoduše odstraníte vodní kámen usazený kolem baterie i odtoku a také na dalších kuchyňských přístrojích.

Skvělý rozprašovač si vyrobíte, pokud smícháte 250 ml teplého (ne však horkého!) octa se stejným množstvím tekutého prostředku na nádobí. Směs v nádobě jemně promíchejte, ale neprotřepávejte! Takto vyrobený rozprašovač naneste na dlaždičky v koupelně, ale také na sprchové zástěny a další místa, kde se usazuje vodní kámen. Nechte jej alespoň půl hodiny působit a pak opláchněte vlažnou vodou.

Co použít na odolné skvrny a žluté zašlé povrchy?

Máte-li doma nebo například na chatě starší obklady, z nichž se usazeniny již hůře odstraňují, zašlé umyvadlo nebo ve sprše visací zástěnu, která se špatně udržuje, použijte roztok vody a peroxidu vodíku, a to v poměru 1:1. Roztok aplikujte pomocí rozprašovače a nechte alespoň 30-45 minut působit, potom omyjte vlažnou vodou. Peroxid je velmi silný odstraňovač odolných nečistot a navíc výborně pomáhá dezinfikovat.

Čistič myčky nebo pračky? Máte jej doma!

Smíchejte v poměru 1:1:1 kyselinu citronovou, jedlou sodu a mořskou hrubozrnnou sůl. Směs udržujte v dobře uzavíratelné nádobě a chraňte před zvlhnutím. Občas ji protřepejte. Můžete ji využít k čištění myčky, pračky, také jako směs proti vodnímu kameni, a pokud přidáte trochu vody, lze z ní vyrobit čisticí pastu na odolné usazeniny.