Praní prádla neznamená, že spolu s nečistotou z oblečení odejdou nečistoty i z pračky. Naopak. Špatný odtok vody, prádlo nedokonale vyprané, vlhkost umožňující vznik plísní a zápach – to vše nahrává tomu, aby se životnost vaší pračky zkracovala. Přitom údržba spotřebiče nezabere příliš mnoho času ani není nijak technicky náročná.

Pozor dávejte už při samotném praní

Než dáte prádlo do pračky, prohlédněte jej a odstraňte vše, co je zapomenuté v kapsách, zejména kovové věci (mince, různé svorky, u mužů často různé součástky apod.), papírové kapesníky, gumičky, ale také spoustu ukrytých věcí, které si zapomenou v kapsách děti. Tyto drobnosti mohou nejen poničit prádlo, ale i samotný spotřebič. Mohou vniknout do odtoku, který se pak ucpe, nebo mohou zablokovat buben či polámat vnitřní žebra.

Prádla dávejte do pračky jen tolik, kolik je maximálně uvedeno od výrobce. Buben nepřetěžujte, protože jednak při samotném praní s větším než maximálním množstvím prádla nevypere důkladně, jednak při odstřeďování se tím namáhá celý mechanismus pračky víc, než na co je nastaven.

V pračce by se neměly prát boty! Mnoho lidí má tendenci prát sportovní obuv v pračce, ale jednak si tím boty ničíte, jednak při odstřeďování dochází k nevyváženostem v bubnu, a tedy k nerovnoměrnému namáhání, jež může vést k poničení závěsu bubnu.

Po každém praní zkontrolujte…

Po každém pracím cyklu (perete-li více praček za sebou, pak samozřejmě po tom posledním) nechte otevřená dvířka pračky, omyjte a vytřete do sucha těsnicí gumu. Zkontrolujte, zda v těsnění nezůstaly zapadlé nějaké předměty. Pračka by měla dobře vyschnout. Vyjměte a vymyjte zásobník na prášek a aviváž, protože zde se usazují zbytky prášku či aviváže, které se pak zaschlé těžko odstraňují. Také je to místo, kde se často usazují různé plísně, protože zde zůstává kromě usazenin i voda a vlhké špinavé prostředí je pro plísně přímo ideální.

Samotný buben není třeba nijak speciálně čistit ručně. Zakupte v drogerii prostředek na čištění pračky nebo použijte z domova jedlou sodu (asi dva balíčky) či půl litru octa. To nasypte či nalijte do bubnu a spusťte jeden prací cyklus s nejvyšší teplotou naprázdno.

Další věc, na kterou se často zapomíná, je filtr, jenž je umístěn zpravidla úplně dole na přední části pračky. Ten zabraňuje průniku různých nečistot do pračky i ven z ní. Rovněž chrání čerpadlo, aby se do něj nedostal nějaký větší kus, například mince, sponka nebo gumička, a nepoškodil jej. Pokud je filtr zanesený, čerpadlo špatné nasává vodu a více se namáhá. Pračka špatně odtéká a opět se v ní mohou usazovat nečistoty, které následně způsobují vznik plísní. Filtr není třeba čistit po každém praní, ale alespoň jednou měsíčně byste mu měli pozornost věnovat.

Nezapomínejte ani na hadice a těsnění pračky

Pravidelnou kontrolu provádějte u přítokové a odtokové hadice, pokud jsou dobře dostupné. Doporučujeme jednou za čas je propláchnout a zkontrolovat jejich neporušenost, pokud jsou vyrobeny z pryže, což je většina standardních hadic. Také se doporučuje přívodní hadici a těsnění kolem ní jednou za přibližně pět let vyměnit jako prevenci, neboť tato hadice je v podstatě pod stálým tlakem hodně přetěžována. Její životnost je právě výrobci uváděna na pět let. Preventivní výměnou se také vyhnete tomu, že jednou najdete vytopený byt, protože hadice praskla. Odtokovou hadici, která tak namáhána není, je možné vyměnit později, ale přiznejme si, komu se chce stále pračku odtahovat, obzvláště pokud je vestavěná, takže nejlepší bude, pokud oba kusy vyměníte zároveň.

Po výměně hadic je opět dobré na zkoušku pustit jeden prací cyklus naprázdno bez prádla.