Obecně ve Francii najdeme dva základní styly, které jsou ve své podstatě zcela odlišné, i když se někdy mohou prolínat: prvním z nich je styl městský, odvozený od designu starých pařížských bytů a paláců, druhým je styl venkovský, zahrnující mimo jiné dnes tolik populární styl provensálský.

Oba proudy mají jedno společné: odkazují na minulost a tradici. Pařížské interiéry bývají v určitém smyslu okázalé až honosné, najdeme v nich starší nábytek z různých historických období, zrcadla, křišťálové lustry i umělecká díla. To vše je doplněno textilními doplňky - polštáři, záclonami, závěsy, nebesy, ubrusy a dečkami. Co je ovšem umění (a zřejmě to dokáže jenom Francouz), skloubit všechno tak, aby celek působil útulným dojmem a nevypadalo to u vás jako ve starožitnictví.

Zdobný pařížský styl se nehodí do každého domu; nejlépe vynikne v cihlových bytech s vysokými stropy ve staré městské zástavbě.

Styl francouzského venkova zase sluší chalupám a vesnickým domům. I tady můžeme najít spoustu dekorací a textilií, ale prostšího a přírodního rázu. Základem bývá dřevěná podlaha nebo dlažba a nábytek z masivu, často zdobený přirozenou patinou. V kuchyni nebudou chybět otevřené police s vystavenou keramikou, proutěné košíky a jídelní stůl s vázou či svícnem. Každý interiér však bude vždycky něčím jiný a osobitý - Francouzi totiž nekoukají, co doma mají sousedi, obklopují se věcmi, které se líbí jim samým, a domov si zařizují tak, jak jim to vyhovuje.