Patinovacích metod existuje více, pro začátečníka se hodí metoda probrušování, kdy se dřevo natře barvami a následně se obrousí brusnou houbičkou nebo smirkovým papírem. Povrch se nejprve lehce zbrousí a očistí. V jedné vrstvě se nanese základní tmavá barva, která se nechá 4 hodiny zaschnout. Poté se povrch natře barvou světlou, opět v jedné vrstvě. Po zaschnutí můžeme začít s broušením, přičemž se na některých místech objeví podkladová barva, na jiných se "probrousíme" až na dřevo. Rohy a vystouplé reliéfní prvky brousíme houbičkou nejjemnější zrnitosti. Výsledek můžeme zakonzervovat matným nebo lesklým lakem.

Jde jen o základní návod, který si každý experimentátor musí přizpůsobit vlastním představám o výsledném díle. Pokud chcete mít povrch světlejší, bruste méně. Jestliže naopak hodláte nechat vyniknout podkladovou barvu, použijte hrubší smirkový papír. Pokud patinujete například desku stolu složenou z jednotlivých prken nebo palubky, můžete pro každé prkno použít jinou podkladovou barvu. Jak takové barevné kombinace mohou vypadat, uvidíte v galerii.

  • Před patinováním z nábytku odstraňte veškeré kování, a pokud je nábytek lakovaný, obruste ho až na holé dřevo.
  • Patinujte vždy jen masiv. Nábytek z dřevotřísky je pro tuto techniku naprosto nevhodný.
  • Na patinované podlahy se hodí polyuretanové parketové barvy.

Finální detaily se dají v případě potřeby dotvořit metodou suchým štětcem. Ta spočívá v tom, že štětec namočíte do barvy a hned poté ho osušíte hadříkem, aby té barvy na štětinách zůstalo jen minimálně. Na povrchu pak štětcem vytváříte drobné, nenápadné šmouhy.

Suchým štětcem se dají patinovat i jiné povrchy než dřevo. Zde je příklad, jak dosáhnout patiny u terakotového květináče:

Květináč nejprve dobře očistíme od prachu a nečistot. Plochý štětec jen lehce namáčíme do barvy (zde byl použit krémově bílý Balakryl UNI Mat – odstín č. S 1000-N) a vždy ještě dobře osušíme do připraveného hadříku. Dlouhými tahy vedenými vždy ve stejném směru nanášíme barvu kolem dokola květináče tak, aby byly tahy štětcem dobře patrné, a vznikl nám tak efekt patiny.

A na závěr se můžete podívat na video, které předvádí techniku probrušování na komodě: