Grilování není zdaleka taková věda, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stačí dodržet několik důležitých zásad a úspěch je zaručený. Pojďme si tedy připomenout hlavní pravidla správného postupu při přípravě pokrmů na grilu.

Základem je samotný gril. Je důležité spočítat si, jak často a pro kolik lidí na něm připravujete pokrmy, a podle toho se odvíjí i to, jak velký gril a za jakou cenu jej pořídíte. K němu samozřejmě patří nepostradatelné kuchyňské a grilovací náčiní. Samotný gril můžete pořídit již od několika stovek, zejména pokud kupujete malý stojánkový gril na dřevěné uhlí. Můžete však také zaplatit i několik desítek tisíc, pokud se rozhodnete pro velký gril na plyn či elektřinu. Dražší grily bývají samy o sobě vybaveny různými vychytávkami, které mohou proces grilování usnadnit. Pokud však grilujete pouze občas, nebo si gril berete s sebou například do kempu, stačí vám něco menšího a levnějšího.

K nářadí nezapomeňte grilovací kleště, různé obracečky, pánvičky, ale také speciální držáky na burgery nebo ryby, se kterými se maso snadno otáčí a nehrozí jeho propadnutí do ohně. Součástí by měly být i kvalitní kuchařské rukavice, nože a další.

Jaký typ grilu je ten pravý?

Samozřejmě gril na dřevěné uhlí nebo brikety z dřevěného uhlí je prostě klasika, na kterou nedá spousta milovníků grilování dopustit. Vůně páleného dřeva prostě k tomuto zážitku patří. K optimálnímu rozpálení grilu potřebujete přibližně 25-40 minut, podle množství a kvality otopu. Mnoho lidí však v současnosti upřednostňuje elektrický nebo plynový gril, a to kvůli snadnosti obsluhy, rychlosti rozehřátí a čistotě přípravy pokrmů. Kromě toho plynové a elektrické grily můžete postavit i na balkony a terasy, kde se nesmí rozdělávat otevřený oheň, který je pro klasický gril na dřevěné uhlí nezbytný.

Jak přikládat během grilování?

Pokud máte gril na dřevěné uhlí a brikety, je třeba nejprve uhlí dobře rozpálit a pak udržovat stálý žár, který je potřebný pro správnou a rychlou přípravu jídla. K rozpálení využijte zapalovací komín, v němž dosáhnete zhruba po 20 minutách přiměřeného žáru. Rozžhavené uhlí pak můžete přesypat do ohniště grilu. Podle kvality uhlí nebo briket a jejich velikosti vám žár vydrží 1,5-2 hodiny. Pro rychlé opékání uzenin, grilování zeleniny nebo sýra vám jedna dávka postačí, ale pro přípravu většího množství jídla nebo pro přípravu některých kusů masa je potřeba přikládat další várku uhlí.

Pokud do hromady rozžhaveného uhlí přisypete další studené uhlí, teplota v ohništi se rychle sníží, než se nová várka opět rozpálí. S tím je potřeba při přípravě pokrmů počítat. Rovněž můžete v ohništi udržovat různé teplotní zóny. Pokud nahromadíte více uhlí na jednu menší hromadu, zvýšíte teplotu žáru. Naopak rozhrnutím uhlíků na více míst se teplota sníží. Na okrajích grilu je dobré rozložit potraviny, které potřebují jen jemné ogrilování, případně udržování teploty již hotových pokrmů.

Přímé grilování, tedy příprava přímo nad ohněm, je vhodné jen pro rychlou a krátkou přípravu, většinou se využívá nepřímého grilování, tedy metody, kdy se pokrm nedává přímo nad žhavé uhlíky, ale griluje se v horkém vzduchu. Většinou se také uzavírá poklop grilu a celý proces může trva i několik hodin, například pokud takto upravujete kuřecí stehna, žebírka nebo prorostlejší kusy masa. Nevyplatí se tuto přípravu uspěchat, protože při delším grilování maso krásně změkne a opravdu se propeče.

Ať už se rohodnete pro jakýkoli typ grilu, užijte si grilovací sezonu a dobrou chuť!