Panelákových bytů se středovou chodbou, dělící byt na dvě části, je v České republice mnoho. Lidí, kteří v takových bytech bydlí, je opravdu hodně, a tak se jim může přesně tenhle typ přestavby hodit. Ukazuje, jak jednoduše naložit s prostorem a jak byt přetvořit moderním nábytkem a doplňky.

Dvě části

Chodba dělí byt na dvě části: na část obytnou, kde je kuchyň propojena s obývacím pokojem, a druhou část klidovou s dvojicí pokojů. Koupelna je velmi úsporná, stejně tak jako samostatné WC a technická místnost v jednom, kde je kotel schovaný za dřevěnou stěnou. Velikost bytu 3+kk na ploše pod 70 m2 není žádné velké prostorové terno.

V plánu tak bylo omezení chodby a zpřehlednění prostoru. Toho se docílilo jen velmi jednoduchým přeskupením stěn, jak je vidět na půdorysu.

Hlavní slovo mají parkety

Dominantním materiálem je dřevo na podlaze. Vzhledem k tomu, že rekonstrukce byla komplexní a obsahovala i veškeré nové rozvody, včetně podlahového vytápění, bylo nutné zvolit kompromis. Nejedná se tedy o masivní podlahu, ale třívrstvé lamely, skládané tradičním způsobem do stromečku s boční bordurou po obvodu. Druhou polohou je barva bílá, někdy jen jako sádrová omítka, jinde jako bílé linie (například obklad za TV), jinde jako bílá látka s tkanou strukturou.

Šedá kuchyň pak krásně vynikne a je jemně dokreslena černou linkou, která interiér jemně podtrhne. Černá pak doplňuje prakticky celý interiér drobnými detaily, jako jsou kovové lampičky, kohoutky v koupelně apod.

Konstrukčně nejzajímavější je jistě stůl, jehož desku tvoří právě zbytky z podlahy, které byly poskládány a vloženy do černého ocelového rámu. Stal se nejmilejším místem, kde rodina tráví většinu svého času.

  • Autor: DMAE ARCHITECTS / Ing. arch. Alžběta Vrabcová, Mgr. art. Róbert Martinček
  • www.dmaearchitects.com

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty, a to v sedmi kategoriích. Soutěž je vyhlášena pod záštitami Senátu Parlamentu ČR, Ministerstva kultury, Ministerstva průmyslu a obchodu a Magistrátu hl. města Prahy. Pořadatelem je Institut bytového designu. Časopis a webové stránky DŮM A ZAHRADA jsou mediálním partnerem.

S vítězi kategorií, finalisty i nejzajímavějšími soutěžícími za rok 2018 postupně čtenáře seznamujeme na našich stránkách. Více informací o soutěži zde.