Prádlo sušíme v koupelně bez okna

Zvyk navěsit prádlo na šňůry v jádrové koupelně panelákového bytu je spíš zlozvykem. Ačkoli tu máte funkční větrák a necháte otevřené dveře, koupelna bez okna stále patří k nejvlhčím místům v bytě, kde se snadno začnou tvořit plísně, a mokré oblečení vlhkost vzduchu ještě zvyšuje. Vhodnější je proto zakoupit sušák skládací a postavit ho do dobře větrané místnosti, ovšem ne přímo k radiátoru ani ke zdi, aby okolo něj mohl volně proudit vzduch.

Prádlo vystavíme horkému slunci a zapomeneme na něj

Pokud jste zvyklí prádlo sušit na zahradě, v horkých letních dnech je to opravdu rychlovka. I tady ale číhají nástrahy; jednak je to pyl a další alergeny z ovzduší, které se mohou na prádlo nachytat, a jednak je to naše vlastní zapomnětlivost. Když totiž prádlo nesundáme včas, přeschne, ztvrdne a bude se nám těžko žehlit. Barevné oblečení navíc může na horkém slunci vyblednout.

Vyprané prádlo necháme v pračce půl dne

Prádlo bychom měli začít sušit v ideálním případě hned po skončení praní. Někdo má ale ve zvyku vyprat dvě várky za sebou, přičemž se mu obě nevejdou na sušák nebo do sušičky najednou, takže druhá várka musí počkat, až se usuší ta první. Při takovém postupu ale riskujeme, že mokré prádlo čekající dlouhé hodiny v pračce zatuchne a budeme ho moci prát znovu. A čím déle ho necháme po vyždímání zmačkané, tím hůře půjdou záhyby vyhladit. Autoři recenzí sušiček Vybero také upozorňují na rozdíl v kapacitách běžných sušiček a praček, kdy sušičky mají kapacitu zhruba poloviční oproti pračkám.

Nehledíme na kapacitu sušičky

Sušička je úžasný vynález, který oceníme hlavně v zimních měsících. Jakmile si ji pořídíme, radostně do ní překlopíme celou várku z pračky a čekáme, čekáme, až se nám usuší. A ona se pořádně neusuší, protože jsme si nevšimli, že do zakoupeného typu sušičky se podle návodu vejde jen půlka objemu naší pračky. Nejzrádnější jsou v tomto ohledu pračky, které v sobě mají sušičku integrovanou. Program sušení většinou zvládá usušit zhruba o třetinu méně prádla, než co program praní může skvěle vyprat.

Prádlo házíme do sušičky zmačkané

Všude slyšíme, že se sušičkou už nebudeme muset skoro žehlit. Jenomže když do ní naházíme prádlo v sežvýkaném stavu tak, jak ho taháme z pračky, bude se sušit dlouho a varhánky se z něj v sušičce jen tak nevyfoukají. Proto bychom měli každý kousek vypraného oblečení nejdřív roztáhnout, protřepat a pak teprve uložit do sušičky.

Přehlížíme štítky na oblečení

Je pravda, že na spoustu oblečení výrobci nakreslí piktogram přeškrtnuté sušičky "jen pro jistotu", aby se chránili před případnými stížnostmi zákazníků, kterým se dotyčný kus v sušičce náhodou srazil, nebo naopak vytahal. Možná máte sami zkušenost, že sušička řadě materiálů neublíží, ačkoli piktogram tvrdí opak.

Štítky s piktogramy by se přesto neměly zcela přehlížet; pokud chcete zariskovat a choulostivější tkaniny do sušičky přihodit, zvolte pro ně aspoň program s nižší teplotou. Vyšší teploty působí nepříznivě zejména na vlněné svetry, trička s potiskem či nažehlovacími obrázky, jemné spodní prádlo včetně sportovního a na hedvábí. Moderní sušičky nabízejí pro choulostivé tkaniny speciální programy, kterých se dá bezpečně využít.