Určitě jste už slyšeli, že psychologové nedoporučují usínat při zapnuté televizi. Sledování detektivky nebo hororu nejen oddálí dobu usínání (prostě to do té jedné vydržíte, abyste se dozvěděli, jak to dopadne), ale také vám může navodit špatné sny, ze kterých se budete uprostřed noci budit. A pak je tady tolik diskutované záření. Podle některých škodí, podle jiných ublížit nemůže, ale v každém případě nepůsobí příjemně na oči - to snad ani vědci nemusejí zkoumat, každý to na sobě může pozorovat.

Podobně se to má s veškerou další elektronikou: notebooky, tablety, mobilní telefony, to všechno byste měli večer zanechat v obýváku. Pokud se bojíte, že se bez mobilu ráno nevzbudíte včas, vzpomeňte si, že v dobách vašeho dětství vás spolehlivě budil budík. A budíky se ještě pořád vyrábějí.

V ložnici někdy z nedostatku místa v jiných prostorách bytu vznikají pracovní kouty, u nichž jeden z partnerů sedí do půlnoci, zatímco se ten druhý už snaží usnout. Je to opět chyba, která se dá možná napravit aspoň paravánem nebo závěsem, případně závěsy okolo postele.

Pak jsou zde také prvky, které na naši psychiku působí podvědomě. Všímají si jich hlavně alternativní směry jako feng shui, takže je nemusíte brát jako vědecky podložené, nicméně něco na tom je. Třeba těžký lustr zavěšený nad postelí může navodit nevědomou obavu, že na nás v noci spadne, a kvůli tomu mozek odmítne upadnout do klidného hlubokého spánku. Nebo zrcadla, ve kterých se z postele vidíme. Ta podle feng shui škodí hlavně partnerskému vztahu, protože "znásobují" počet lidí v místnosti. V ložnici už tak nejste jen dva, ale čtyři, což prý v partnerech vyvolává žárlivost. Zrcadla jsou kromě toho považována za vstupní bránu duchů a ve ztemnělé ložnici v nich leckdy můžete vidět podivné stíny, které vás vyděsí, i když na duchy nevěříte.

V ložnici by se dále nemělo nacházet nic, co symbolizuje dynamiku a pohyb, protože by to kontrastovalo s klidem a pasivitou spícího člověka. Vyhnout bychom se proto měli výrazným barvám, obrazům s motivy dopravních prostředků nebo akváriu s rybičkami, které neustále pendlují sem a tam.

Pokud teď máte pocit, že vám toho v té ložnici moc nezůstane, je to tak správně. Čím jednodušeji je zařízená, tím méně rušivých elementů se tu bude vyskytovat.