Základním krokem k tomu, abychom předešli invazi mravenců do našeho domova, by měla být prevence. Důležitá jsou dobře těsnící okna a dveře, čistota v bytě a především zkontrolujte, zda se nikde nepovalují potraviny bez obalu, otevřené lahve apod., neboť jejich vůni cítí mravenci i na kilometry daleko. Speciálně pokud jde o zeleninu, ovoce či sladké potraviny nebo nápoje, zachytí jejich vůni a neomylně ji následují až ke zdroji.

Pokud doma ve spíži nebo v komoře mravence najdete, vykliďte ji, všechno vyčistěte, omyjte a očistěte od mastnoty a drobků a poličky ještě na závěr omyjte roztokem vody a octa nebo citrusů. Tyto vůně mravence odpuzují. Pak zkontrolujte, že všechny sáčky, krabičky a nádoby jsou dobře uzavřeny a že v žádné z nich nejsou již mravenci nalezlí. Pokud někde mravence najdete, potravinu rovnou vyhoďte.

Koření mravencům vadí

Stejně jako my lidé jsou mravenci velmi citliví na pachy a tak jako sladké pachy nebo pachy zkažených potravin je velmi přitahují, existují vůně, kterým se rozhodně vyhnou. Takovým příkladem jsou některé bylinky nebo koření, jako například skořice, bobkový list, hřebíček nebo pepř. Můžete využít celé kousky koření a naklást je na místa, kde mají mravenci své cestičky. Zapíchejte nebo položte kousky hřebíčku nebo bobkového listu do spár, na poličky s potravinami, do spodních poliček kuchyňské linky, nebo do mezer v těsnění u oken či dveří. Můžete si také koření vylouhovat ve vodě a takto vytvořenou tekutinu jako sprej nastříkejte na místa, kudy mravenci do vašeho bytu lezou.

Vsaďte na čajovník

Známý tea tree olej, který se získává z kajeputu střídavolistého (Melaleuca alternifolia), je u nás populární jako dezinfekce, antiseptikum a první pomoc při různých menších zraněních a odřeninách. Jeho silné aroma je také skvělým odpuzovačem hmyzu, a to nejen mravenců, ale i komárů nebo klíšťat. Pokud nakapete pár kapek oleje na vatové tampony a položíte je do poliček s potravinami, máte v podstatě jistotu, že se jim mravenci vyhnou.

Jedlá soda má univerzální použití

Jedlá soda se v mnoha domácnostech využívá jako skvělý nechemický čisticí prostředek. Její roztok však lze stejně účinně použít k odpuzení mravenců. Roztokem, který vyrobíte tak, že vrchovatou lžičku sody rozmícháte přibližně v půl litru vody, potřete poličky, kachličky a další hladké povrchy, nebo jako sprej postříkáte koberce.

Kyselé mravencům nevoní

Jak jsme již uvedli výše, mravence odpuzuje vůně octa a citrusů. Vyrobte si octový sprej a postříkejte s ním místa napadená mravenci nebo ta, kde si mravenci vytvářejí své cestičky. Sprej vyrobíte tak, že smícháte v poměru 1:1 ocet a vodu a směs nalijete do rozprašovače. Citrusový sprej můžete vyrobit buď jednoduchým vymačkáním čerstvé citronové šťávy do vody (v poměru 1 citron na půl litru vody), nebo tak, že smícháte citronové a pomerančové kůry ve vodě, kterou dovedete k bodu varu. Pak vypnete a roztok necháte přes noc louhovat. Scedíte a roztok přelijete do lahve s rozprašovačem. Jeho využití je stejné jako u octového spreje.

Čerstvé bylinky se zaručeným úspěchem

Postavte mravencům do cesty květináče s čerstvými bylinkami, jako jsou máta, bazalka nebo majoránka. Kromě toho, že tyto bylinky skvěle využijete v kuchyni, zaručeně docílíte toho, že se jim díky svěží a silné vůni, kterou bylinky vydávají, mravenci již zdaleka vyhnou. Můžete využít i sušené bylinky, které v látkových sáčcích nebo balíčcích vložíte do poliček s potravinami, ale čerstvé bylinky mají silnější a výraznější aroma a větší účinek.