Léto a čas dovolených je na vrcholu a vy se možná také chystáte někam na delší cestu. Pokud nemáte zrovna po ruce sousedy nebo kamarády, kteří by se během vaší nepřítomnosti mohli o vaše rostliny doma postarat, vyzkoušejte pár jednoduchých, ale osvědčených tipů.

Očistěte je od starých a uhynulých částí

Před odjezdem zkontrolujte všechny rostliny a odstřihněte z nich všechny staré, poškozené či odumírající větvičky, květy a listy, které zbytečně rostlinu vyčerpávají. Následně rostliny osprchujte či jim otřete listy od prachu, aby se jim lépe „dýchalo“.

Pořádná zálivka je nezbytná

Na kratší dobu, jako např. týden, stačí rostliny vydatně zalít, ovšem za předpokladu, že při jejich původním sázení jste dobře provedli drenáž, tedy odtok z květináče. Přebytečná voda nezůstává v květináči, kde by způsobovala přemokření a následné uhnívání kořenového systému rostliny, ale odteče do misky, ozdobného krytu nebo drenážní vrstvy, kde k ní však rostlina může mít přístup.

Pokud odjíždíte na dobu delší než týden, je vhodné dodávat rostlinám vodu průběžně i nadále. Lze využít několika prostředků. Oblíbeným a často využívaným je postavit rostliny bez misek či ozdobných krytů do vany, jejíž dno je napuštěné vodou. Rostliny tak mohou čerpat stále další tekutinu.

Dalším řešením je postavit je do vany na namočené hadry či ručníky, jejichž vlhkost opět mohou rostliny čerpat v průběhu několika dní. Můžete také zakrývat vršek květináče vlhčenými novinami, které zabrání vysoušení zeminy. Stejně tak funguje i zakrytí např. klasickou textilní fólií, která se používá na záhony. Její nevýhodou je pouze to, že ji budete muset nastříhat podle velikosti květináče, ale jinak má velmi pozitivní účinky, co se týče ochrany rostlin před vysycháním.

Důležité je umístění květináčů

Pokud nemáte doma kaktusy nebo jiné rostliny, které vyloženě vyžadují přímé a horké slunce, pak je vhodné umístit květináče co nejdále od oken, někam do stínu. Ať už je to výše zmíněná vana v koupelně, chladnější ložnice nebo chodba, rozhodně je dobré najít místo, kam se horké sluneční paprsky nedostanou a nebudou rostlinám tak rychle vysoušet půdu.

Toto opatření je dobré i pro rostliny, které normálně mají rády světlejší stanoviště. Je pro ně jistě výhodnější být několik dní ve stínu, kdy se sice zpomalí jejich růst nebo kvetení, ale nevysuší se jim zemina, a jejich kořenový systém tak nepřijde o závlahu.

Hnojení po dobu dovolené vynechte

Pravidelné přihnojování rostlin určitě nechejte až po dovolené. Hnojením se zintenzivňuje růst a kvetení, což ale znamená také vyšší požadavky na výživu i závlahu rostliny. V době dovolené je naopak vhodnější, aby pokojovky rostly co nejpomaleji a se zálivkou hospodařily co nejúsporněji. Po návratu můžete jejich růst opět nastartovat novým přihnojením, které jim dopřávejte až do podzimních měsíců.

Co se ještě může hodit?

Pro pokojové rostliny můžete samozřejmě zakoupit i samozavlažovací truhlíky a květináče, které si zálivku udrží po dlouhou dobu a není nutné rostliny zalévat příliš často. Nicméně tyto nádoby jsou relativně drahé, a pokud rostliny zaléváte pravidelně, je otázkou, zda do takových květináčů investovat.

Závlahu rostlinám můžete dodávat i například tak, že použijete plastovou lahev od nápoje, kterou naplníte vodou a hrdlem (bez uzávěru) ji zapíchnete do půdy. Voda se bude postupně vsakovat do květináče. Případně můžete na několika místech do lahve udělat malé dírky, kterými bude voda odkapávat přímo do květináče.

Na trhu také existují náhradní textilní knoty, které se používají do samozavlažovacích květináčů (knoty koupíte běžně v hobby marketech a zahradnických potřebách). Jeden konec knotu namočíte do nádoby s vodou a druhý do půdy v květináči. Rostlina si vytáhne sama tolik vody, kolik bude potřebovat. Důležité však je, aby mezi květináčem a nádobou s vodou nebyla příliš dlouhá vzdálenost. Na jednu nádobu s vodou můžete takto napojit i několik květináčů najednou.