Všechno záleží samozřejmě na typu žaluzií. Pokud máte vertikální textilní žaluzie, můžete je z okna sundat a vyprat ve vaně. U vodorovných hliníkových žaluzií však musíme být opatrnější. Lamely jsou křehké, silnější proud vody je může poškodit, a navíc na nich po omytí zůstávají fleky. Nehledě na to, že některé části systému mohou zreznout.

Jestliže jsou žaluzie jen zaprášené, lze je vysát vysavačem, je potřeba ho ale zapnout na nejnižší výkon, aby do sebe lamely nevcucnul. Vhodné je použít speciální nástavec na čalouněný nábytek, protože je malý a šetrnější.

Žaluzie se dají nasucho otřít měkkou ponožkou nebo rukou navlečenou do staré rukavice. V obchodech najdete i zvláštní kartáče určené pro čištění žaluzií, kterými se dá přejet po několika lamelách naráz. Práce s nimi je ale trochu zdlouhavá, protože chvíli trvá, než přijdete na to, jak kartáč mezi žaluzie účinně zasadit. Řada lidí s tím ztratí trpělivost a raději se vrátí k rukavicím či ponožkám.

Zejména na žaluziích v kuchyni se může kromě prachu držet také mastnota. V tomto případě se neobejdeme bez pomoci vody a čisticího přípravku. Nepoužívejte ale žádné agresivní chemikálie, přípravek na čištění oken nebo saponát na nádobí by měly stačit. Maminkám s malými dětmi se jako univerzální čističe osvědčují dětské vlhčené ubrousky, se kterými lze efektivně odstranit i špínu právě na žaluziích. Jinak se doporučuje hadřík z mikrovlákna, který nezanechává šmouhy.

Žaluzie omyjete nejrychleji tak, že je sklopíte do zatemňující polohy a přejedete navlhčeným hadrem se saponátem po celé jejich ploše odshora dolů. Pak je otřete suchým hadrem, překlopíte a proces zopakujete na druhé straně. Nevýhodou tohoto postupu je, že takto lamely neočistíte v celé jejich ploše, a navíc na ně nemůžete moc tlačit, abyste je nestrhli, takže místa se "zažranou" špínou neočistíte dokonale. Vždycky je ale můžete doladit hadříkem či vlhčeným ubrouskem zvlášť.

Dobrým pomocníkem může být také parní čistič, volte však k němu nástavec vhodný pro žaluzie, aby pára nenadělala víc škody než užitku. Vždy berte ohled k materiálu, ze kterého jsou žaluzie vyrobeny, a nevystavujte je nadměrné vlhkosti ani extrémním teplotám.