Samozřejmě nemůžeme považovat za chybu, že na celkovou rekonstrukci nemáme dostatek finančních prostředků. Zkrátka si vyhradíme určitý obnos, kterým disponujeme nebo který jsme si ochotni půjčit, jinak to nejde. Chyby se ale snadno dopustíme při rozhodování, jak tyto peníze investujeme. Bývá to tím, že se pod vlivem internetové inspirace nebo reklamy upneme na určité prvky, kterým v rozpočtu přiřkneme první a neochvějné místo. Do obýváku chceme tuhle sedačku, do koupelny jsme si vyhlédli tohle zrcadlo. V představách se kocháme tím, co je vidět na povrchu a co interiéru dodá finální ráz. O popraskaných trubkách v koupelně, tmelu a spárovací hmotě večer před spaním nesníme, takže je z plánování lehce vypustíme jako zanedbatelnou maličkost.

„Je zásadní opakovanou chybou, že lidé často šetří na architektonických prvcích a povrchových úpravách prostoru a nesmyslně pak utrácí za jednotlivé kusy nábytku a bytové doplňky,“ vysvětluje interiérová designérka Katerina Kersey. „Netvrdím, že byste si nějaký ten designový kousek v podobě zajímavého křesla či stolku neměli dopřát. To bych popírala i sama sebe jako designéra. A nakonec, několik správně zvolených doplňků tvoří atmosféru a pravou autenticitu prostoru. Ovšem bez kvalitního základu to prostě nejde. Krásné šaty a líčení vás rovněž nespasí, nebudete-li mít zdravé tělo, ve kterém se cítíte dobře.“

Komplexní přístup a správně nastavené priority jsou zkrátka zásadním klíčem ke zdařilé rekonstrukci. Nemá smysl jen obměnit nábytek, jestliže byt dosluhuje jako celek.

„Pokud disponujete limitujícím rozpočtem a některé věci musíte upozadit, investujte raději do kvalitní podlahy, odolných designových obkladů, sanity, úpravy stěn a stropů, interiérových dveří a správné ergonomie interiéru... prostě do věcí, které nemůžete tak lehce změnit nebo by znamenaly náročnější zásahy v budoucnosti,“ radí Katerina Kersey. „Kuchyňská dvířka můžete vždy vyměnit a vysněný stůl dokoupit za ten provizorní, ale nepromyšlený výběr podlahy, špatné dispoziční řešení koupelny či neuvážený výběr dveří by vás mohly později mrzet,“ dodává designérka.