Chyby při zařizování interiéru III.: Nedostatek světla


Autor: Shutterstock.com
Před proměnou staršího interiéru každý designér nejprve přemýšlí, jak prostor co nejvíce prosvětlit. Nečiní tak ze zvyku ani na základě nějakého trendu, potřeba denního světla je člověku dána už od přírody. V tmavých bytech se zkrátka necítíme příjemně.
Nedostatek přirozeného světla může mít negativní vliv na naši psychiku, i když si to třeba neuvědomíme. Minimální poměr prosklených ploch vůči ploše obytných místností je proto dán i normou. Také ale v případě malých neobytných místností, jako jsou kuchyně, koupelny a komory, u nichž je norma v tomto ohledu shovívavější, bychom měli dát přednost oknům či světlíkům před nutností používání umělého osvětlení i přes den. Ne vždycky to ovšem dispozice domu umožňuje.
„Člověk je od pradávna zvyklý trávit velkou část svého času venku, a až dnešní moderní doba má tendenci nás vhánět do našich příbytků a kanceláří,“ říká k tématu interiérová designérka Katerina Kersey a radí: „Proto nepodceňujte dostatek přirozeného světla ve svých domovech. Kde to je jen trochu možné, vpusťte slunce - ať již pomocí menšího okna, které šikovně začleníte do koupelny přes jinou místnost v domě, skleněné zástěny propouštějící světelné paprsky, či znovu se vracejících designových luxfer.“
Autor: Pinterest
U světel pozor na intenzitu a barevný index
Samostatnou kapitolou je pak osvětlení umělé, kterým si vypomáháme ve večerním čase. Hlavní zdroj světla uprostřed místnosti by měl být vždy doplněn o osvětlení doplňkové a funkční, jež nám pomůže lépe vidět na práci - například na psaní u pracovního stolu nebo na přípravu jídla v kuchyni.
„Neměli bychom zapomínat ani na světla určená pro čtení a atmosféru při relaxaci, která interiéru dodají hloubku, intimitu a akcent. Vhodně umístěné LED pásky v podhledech či jednotlivých částech nábytku dokážou opravdové divy, a přitom výrazně nezatíží váš rozpočet,“ říká designérka Katerina Kersey. „V pozadí by pak neměly zůstat fyzikální vlastnosti vybraných zdrojů, jako je intenzita a barevný index osvětlení. Pro každý prostor a pro každý účel se hodí jiné parametry a není větší chybou, než když je prostor přesvětlen, či naopak osvětlený nedostatečně.“
Autor: Shutterstock.com
Autor: Shutterstock.com
Zatímco v pracovních místnostech a v kuchyni je lepší zvolit chladnější intenzitu světla okolo 4000K, v obýváku či ložnici designérka doporučuje světlo teplejší, kolem 3000K. Ideální je, když můžete intenzitu světla regulovat pomocí stmívače, a vytvářet si tak atmosféru podle aktuální potřeby a nálady.
Když se začne šeřit, kuchyně je obvykle první místností, ve které rozsvítíme. Na přípravu jídla zkrátka potřebujeme vidět opravdu dobře ...Mohlo by vás zajímat
Základní pravidla pro funkční osvětlení kuchyně








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...