Nedostatek přirozeného světla může mít negativní vliv na naši psychiku, i když si to třeba neuvědomíme. Minimální poměr prosklených ploch vůči ploše obytných místností je proto dán i normou. Také ale v případě malých neobytných místností, jako jsou kuchyně, koupelny a komory, u nichž je norma v tomto ohledu shovívavější, bychom měli dát přednost oknům či světlíkům před nutností používání umělého osvětlení i přes den. Ne vždycky to ovšem dispozice domu umožňuje.

„Člověk je od pradávna zvyklý trávit velkou část svého času venku, a až dnešní moderní doba má tendenci nás vhánět do našich příbytků a kanceláří,“ říká k tématu interiérová designérka Katerina Kersey a radí: „Proto nepodceňujte dostatek přirozeného světla ve svých domovech. Kde to je jen trochu možné, vpusťte slunce - ať již pomocí menšího okna, které šikovně začleníte do koupelny přes jinou místnost v domě, skleněné zástěny propouštějící světelné paprsky, či znovu se vracejících designových luxfer.“

U světel pozor na intenzitu a barevný index

Samostatnou kapitolou je pak osvětlení umělé, kterým si vypomáháme ve večerním čase. Hlavní zdroj světla uprostřed místnosti by měl být vždy doplněn o osvětlení doplňkové a funkční, jež nám pomůže lépe vidět na práci - například na psaní u pracovního stolu nebo na přípravu jídla v kuchyni.

„Neměli bychom zapomínat ani na světla určená pro čtení a atmosféru při relaxaci, která interiéru dodají hloubku, intimitu a akcent. Vhodně umístěné LED pásky v podhledech či jednotlivých částech nábytku dokážou opravdové divy, a přitom výrazně nezatíží váš rozpočet,“ říká designérka Katerina Kersey. „V pozadí by pak neměly zůstat fyzikální vlastnosti vybraných zdrojů, jako je intenzita a barevný index osvětlení. Pro každý prostor a pro každý účel se hodí jiné parametry a není větší chybou, než když je prostor přesvětlen, či naopak osvětlený nedostatečně.“

Zatímco v pracovních místnostech a v kuchyni je lepší zvolit chladnější intenzitu světla okolo 4000K, v obýváku či ložnici designérka doporučuje světlo teplejší, kolem 3000K. Ideální je, když můžete intenzitu světla regulovat pomocí stmívače, a vytvářet si tak atmosféru podle aktuální potřeby a nálady.