Sušení, mražení a zavařování ovoce a zeleniny se opět vrací do módy. Proč si v zimě nedopřát skvělý ovocný koláč nebo knedlíky s jahodami, broskvemi či meruňkami, nepochutnat si na křupavé nakládané zelenině plné vitaminů? Možná namítnete, že k tomu musíte doma skladovat velký zavařovací hrnec, který upotřebíte právě jednou za rok v období sklizně. Pokud doma hrnec nemáte, nechcete mít nebo zavařujete jen občas a nevyplatí se vám do něj investovat, nezoufejte. Zavařování pomocí trouby je jednoduché a stejně efektivní.

Dbejte na správný postup

Mnozí výrobci již k troubám na pečení přidávají do návodu i informaci, jak v troubě sterilovat ovoce či zeleninu, jaká je doporučená teplota a doba zavařování. Lze využít všechny typy trub od plynové přes elektrickou až po horkovzdušnou. Rozdíl mezi nimi bude právě v doporučené teplotě a době procesu. Nicméně je dobré si uvědomit, že každá trouba peče trochu jinak, že můžete mít místa v troubě, kde se peče rychleji (většinou to bývá uprostřed nebo u zadní stěny), a tomu přizpůsobit i zavařování. U elektrické trouby budete mít pravděpodobně výhodu, neboť teplota v ní je poměrně stabilní a rovnoměrná, zatímco u plynové trouby je třeba trochu „vychytat“ správnou dobu a kontrolovat teplotu.

Připravte si nádobí

Před samotným zavařováním je důležité neopominout dobře vyčistit sklenice a víčka. Je třeba opláchnout pod horkou vodou nové nádobí, u již použitého z dřívějška věnujte pozornost tomu, zda víčka nejsou poškozená a dobře sedí na sklenici. Vše dobře umyjte, ideálně v horké jarové vodě, či nechte projít myčkou. Špatně umyté sklenice a víčka, stejně tak jako víčka různé zdeformovaná jsou základem neúspěchu a vaší marné snahy.

Po řádném umytí vše ještě vysterilizujte, například právě v troubě, kterou pak můžete ihned použít pro zavařování. K tomu budete potřebovat hluboký plech, který naplníte zhruba 2-3 cm horké vody. Na plech postavíte sklenice a k nim poskládejte víčka a nechte při teplotě asi 100 °C sterilizovat. Takto připravené nádobí můžete rovnou plnit připravenými potravinami a zavařovat.

Vrhněte se na zavařování

Po naplnění sklenic zkontrolujte, zda jsou jejich okraje perfektně čisté, aby víčko na nich dobře těsnilo a dovnitř nepronikal nikudy vzduch. Dobře sklenice uzavřete, případně ještě otřete a vyskládejte je na plech, do kterého jste napustili přibližně 2 cm teplé vody. Voda nesmí být horká, protože studené sklenice by mohly vlivem rozdílných teplot prasknout.

Doporučujeme položit na dno plechu utěrku nebo hadřík, které odizolují sklenice od horkého plechu a během zavařování nebude sklo o plech „cvakat“. Sklenice se vzájemně nesmí dotýkat a nesmí se dotýkat ani okrajů plechu, proto se nesnažte za každou cenu jich do plechu naskládat co nejvíc.

Doba zavařování se bude lišit jednak podle typu trouby, ale také podle velikosti sklenic a podle jejich obsahu. Tvrdé kousky, jako jsou okurky, květák či kořenová zelenina, budou určitě potřebovat delší dobu než např. marmelády či ovocné kompoty.

Jak dlouho přibližně zavařovat?

Podle typu trouby a za předpokladu, že zavařujete v klasických velkých zavařovacích sklenicích, se doporučuje přibližně toto:

Elektrická trouba – teplotu nastavte přibližně na 170-180 °C a stupeň zahřívání horního i spodního topného tělesa. Plynová trouba rovněž kolem 180 °C nebo stupeň 2, podle toho, co váš spotřebič nabízí.

Ovocné kompoty, marmelády či pyré a také zeleninové omáčky, rajčatové směsi na špagety apod. nechte v troubě přibližně 45-55 minut, tvrdá zelenina potřebuje přibližně o 10 minut déle. Pak troubu vypněte a zavařeniny nechte ještě 30 minut dojít v teple. Pak teprve opatrně vyjměte sklenice z trouby, otočte je dnem vzhůru a nechte na utěrce vychladnout.

Horkovzdušné troubě stačí přibližně 150 °C a program horkého vzduchu s ventilátorem. Proces zavařování zde můžete zhruba o deset minut zkrátit oproti zbylým dvěma typům trub. Následující postup je stejný.

Jakmile jsou sklenice vychladlé, zaťukejte opatrně na víčko nehtem. Pokud se ozve dutý zvuk, je to známka, že sklenice nebo víčko jsou poškozené a špatně zavařené, a tudíž by mohlo dojít ke zkažení či zplesnivění obsahu. Pak je vhodné obsah co nejdříve spotřebovat. Naopak jasný zvuk znamená, že se vám zavařovací proces povedl a sklenice jsou perfektně utěsněné.