K lisování se nejlépe hodí drobnější rostliny, které nemají příliš silné dužnaté části. Květy by neměly být zcela rozvité, aby se po usušení nerozpadaly. Rozhodně bychom neměli lisovat květiny odkvetlé nebo uvadlé, takové už mívají vady na kráse a ztrácejí barvu. Při výběru flóry pro obrázky se nemusíme omezovat na rostliny kvetoucí, koláže půvabně doplní listy různých stromů, kapradiny i okrasné traviny.

Materiál pro lisování zásadně sbíráme za suchého počasí a po sběru ho nijak neoplachujeme, musí zůstat suchý. Jednotlivé rostliny vkládáme mezi savé papíry do tlusté knihy, kterou ještě zatížíme dalším komínem knih. Máte-li doma šroubový lis, můžete samozřejmě lisovat v něm. Rostliny budou dokonale vysušené za 4 až 8 týdnů, v závislosti na jejich tloušťce.

Samotná výroba lisovaných kompozic je velmi titěrná práce, raději si vezmeme na pomoc pinzetu, aby se nám křehké rostlinky nerozpadaly v rukou. Pro lepení rostlin k podkladu budeme potřebovat transparentní lepidlo. Nanášíme ho v nepatrném množství za pomoci jehly či párátka přímo na květiny a po nalepení ho necháme důkladně zaschnout. Hotový obraz můžeme vložit do klip rámu nebo přelepit průhlednou fólií a zarámovat.

Tip: Podkladem nemusí být jen obyčejná bílá čtvrtka, využít můžeme papíry ozdobné, různobarevné, s netradiční strukturou povrchu. Velmi elegantně vypadají rostlinné koláže uzavřené mezi dvěma průhlednými fóliemi, jak je uvidíte ve fotogalerii.