Dveře ke každému interiéru neodmyslitelně patří. Spojují nebo oddělují dvě místnosti, podle toho, jak je zrovna vnímáte. Dveře zasazené třeba mezi obývací pokoj a chodbu mohou za jistých okolností působit jako pěst na oko. A to je v moderním interiéru nežádoucí.

Když zvolíte bezfalcové dveře (tj. bez polodrážky) se skrytými zárubněmi, interiér ihned působí čistěji a zároveň promyšleněji. Toto moderní řešení totiž jednoduše, elegantně a důmyslně schová všechny konstrukční prvky do zárubně, případně do samotných dveří. Dveře pak neruší, prostě jsou a souzní se zbytkem interiéru.

Dveře, které neruší

Skryté zárubně znamenají, že dveřní průchod není orámovaný například kovovou nebo dřevěnou zárubní, jež je prostě nepřehlédnutelná. Dveře zůstávají v jedné rovině s okolní zdí, s níž téměř dokonale splývají. Na přechod upozorňuje pouze nepatrná spára.

Dveřní řešení pak může mít ten samý dekor jako zeď, takže na průchod upozorňuje pouze klika. Moderní je i kontrastní provedení, oblíbené jsou především lesklé materiály, například černé lesklé dveře v bílé stěně. Volba pak záleží na vkusu majitele i na celkovém pojetí interiéru.

Technologie skrytých zárubní

Skrytá zárubeň představuje důmyslné řešení. Instaluje se přímo do zdi. Omítka je dotažena až na hranu neviditelné zárubně, která mizí právě pod omítkou. Také panty jsou schované, skrývají se v konstrukci samotné zárubně. I když je toto dveřní řešení skryté a minimalistické, zůstává funkční a odolné. Základem dveří se skrytými zárubněmi jsou hliníkové profily, jež pak překryje už zmíněná omítka nebo vnější výmalba.

Skryté zárubně je možné použít při výstavbě domu nebo bytu i při rekonstrukci. Jsou vhodné do mokré i suché výstavby. K dispozici jsou rovněž bezfalcové dveře atypických tvarů, takže se nemusíte omezovat například ani při půdní vestavbě. Použít lze různé sešikmené nebo rozměrově upravené dveře, a to také bez nadpraží.

Hlavní výhody dveří se skrytými zárubněmi

  • Do interiéru přináší minimalismus a čistý design.
  • Z pohledové strany jsou dveře v jedné linii se zdí.
  • Použít lze kontrastní i splývající dekory.
  • Bezfalcové dveře jsou funkční a mají dlouhou životnost.
  • Lze je kombinovat s různými typy otevírání.
  • Hodí se pro mokrou i suchou výstavbu včetně sádrokartonu.
  • Je možné je kombinovat s bezobložkovými stavebními pouzdry.

Skryté zárubně pro různé dveře

Skryté zárubně jsou variabilní, a tak nejsou určené jen pro klasické otočné dveře. Využití najdou i v případě posuvných dveří, jež se zasouvají do pouzdra. Také ty mohou být v bezobložkovém provedení, takže design interiéru není narušený. Skryté zárubně lze zároveň použít pro oba typy otevírání dveřního křídla – pro levé i pravé.

Dekor a design bezfalcových dveří

Dveřní zárubně jsou skryté, ale to neznamená, že i dveře musí zůstat neviditelné. Interiérům sluší obě řešení: kontrastní dveře v podobě dokonalého obdélníku, který na sebe ve správný okamžik strhne pozornost, nebo naopak dekor nerušivý, jenž splývá se stěnou.

Nové materiály a technologie nenechávají designéry chladnými, a tak se posledním hitem stávají hlavně dveře kontrastní, zejména v lesklém provedení. Vedou také dveře opatřené různými tapetami. A samozřejmě nechybí dřevěné dekory, jež jdou na ruku současným trendům, které zvou do interiérů přírodní materiály.

Kam se bezfalcové dveře hodí?

Bezfalcové dveře se skrytými zárubněmi jsou skvělou volbou do všech interiérů, do nichž majitelé nechtějí pustit klasické zárubňové řešení. Hodí se do novostaveb i rekonstrukcí rodinných domů, do bytů i do komerčních prostorů.

Jejich využití je všestranné a hlavně elegantní. Ocení je všichni, kdo mají rádi čistotu, minimalismus a chtějí docílit efektu promyšleného a celistvého interiéru.

Podrobné vysvětlení principu skrytých zárubní najdete v novém katalogu MASONITE (ke stažení zde).

Vzhled dveří si můžete on-line nakonfigurovat, ale pokud dáváte přednost osobnímu poradenství, můžete navštívit některou vzorkovou prodejnu Masonite.

www.masonite.cz