Vakuované potraviny mají mnoho výhod. Kromě toho, že mnohem déle vydrží čerstvé, nešíří kolem sebe v ledničce zápach (jako například aromatické sýry apod.), nedostanou se k nim bakterie, které by napomáhaly rychlejšímu rozkladu jídla, a také šetří místo v lednici nebo v mrazáku.

Jak vakuování funguje

Vakuovačka vysaje z potravin vzduch, čímž jednak zmenší objem daného balíčku, jednak, a to je hlavní, zpomalí množení mikroorganismů, tedy bakterií či zárodků plísní, které mají vliv na rozkládání potravin. Jídlo si tedy udrží déle svou čerstvost, než kdybyste ho uložili do běžných sáčků nebo boxů. Tím, že z obalu odsajete vzduch a obal je pevně zavařen, se k potravinám nemohou dostat žádné pachy z okolí a ani potraviny samy žádné pachy do okolí nevypouštějí.

Další výhodou vakuovačky je její jednoduché ovládání a malý prostor, který vám v domácnosti zabere. Má poměrně všestranné využití, neboť v ní můžete vakuovat již předpřipravené jídlo, jako jsou oloupané brambory nebo naložené maso, hodí se na zeleninu i ovoce, můžete s ní zavařit již hotové jídlo, které pak jen otevřete a ohřejete v mikrovlnce. Pokud máte velkou rodinu a nakupujete ve velkém balení, můžete vždy části potravin zavařit a vyndávat postupně podle potřeby. Je tedy vhodná pro všechny typy domácností.

Některé vakuovačky mají ve vybavení dokonce i speciální nástavce pro lahve, takže můžete odsát vzduch i z lahví octa, oleje nebo z nedopitého vína z předchozího večírku. Například olej takto vakuovaný nežlukne a udrží si plné aroma, což v případě kvalitních olivových olejů jistě ocení mnozí z nás.

Vakuovačka i na cesty

Vakuovačku lze využít i mimo domov, například na chatě nebo na dovolené. Můžete s ní hravě uchovat přebytky ze zahrady či potraviny na dovolenou. Pokud máte doma rybáře, pak jednoduše zabalíte čerstvé ryby hned po úlovku, než je dovezete domů. Některé vakuovačky mají koncovky, jež umožňují jejich napájení i z auta nebo z karavanu, případně na lodi.

Několik tipů na správné využití vakuovačky:

Potraviny před vakuováním co nejvíce osušte. Například omyté ovoce či zeleninu nevakuujte mokré, ale nechte oschnout na utěrce. Maso otřete například papírovou kuchyňskou utěrkou.

Tekutiny před vakuováním zamrazte. Lépe se pak zavaří a budete mít jistotu, že se nedostanou do svárů. Ty by potom nemusely dobře držet. To stejné platí pro omáčky, polévky nebo pyré.

Měkké potraviny, jako je bobulové ovoce nebo třeba kuličky či karbanátky z mletého masa, zamrazte na tácku a pak teprve přendejte do vakuovačky a odsajte vzduch. Potraviny si udrží tvar a nebudou se lepit dohromady.

Pokud vakuujete sypké směsi, jako jsou mouka, mleté ořechy, kokos nebo strouhanka, dejte před odsávací část papírový ubrousek, který zachytí při odsávání drobné nečistoty, aby se nedostaly do přístroje.

Velmi tvrdé potraviny, jako jsou těstoviny, obalte papírem nebo kuchyňskou utěrkou, aby nepropíchly fólii.

Při vakuování byste měli držet strany fólie u sebe co nejvíce narovnané. Pokud se stane, že se fólie zkrabatí, svar veďte blíže k potravině. Není nutné hned fólii likvidovat. Pokud se vám zavařování povede, ponechte od potraviny ještě asi 10 cm místa. Po otevření můžete fólii omýt a použít ji znovu. Maximálně ji však použijte třikrát, potom už ztrácí své izolační vlastnosti.