Jak už to někdy bývá, v životě se naskytne příležitost, kterou nelze nevyužít. Tak to bylo i v případě klienta, jemuž se vyskytla možnost přikoupit sousední byt secesní vily, a stávající bydlení tak rozšířit o další hodnotné prostory. Mimo další pokoje a hlavní obytné místnosti s výklenky v arkýřích to zde byl především pavilonek zimní zahrady s jedinečnou atmosférou. V řešeném prostoru však v minulosti docházelo k řadě nešetrných rekonstrukcí. Krásné stropní štuky byly zakryty sádrokartonem, původní dřevěná špaletová okna byla nahrazena okny plastovými apod. Mimo potřebné dispoziční úpravy, tedy bylo potřeba především nejprve celkově interiér očistit od nánosů minulých nešťastných zásahů. Obzvláště u pavilonku zimní zahrady se jednalo spíše o restaurátorskou práci.

Přáním klienta bylo vytvořit druhou kuchyň sloužící pro potřeby nové části bytu, integrovat v obývací části krb a knihovnu. Návrh s jistou mírou pokory a zároveň odvahy tyto prvky využívá pro vedení dialogu. Dialogu mezi původními prvky, které nesou identitu místa, a novými prvky, které vdechnou prostoru život. Nejde o soupeření, kontrast, expresi, ale o symbiózu, harmonii a podpoření genia loci.

V hlavní obytné části bylo ponecháno původní dřevěné obložení stěn, které bylo repasováno a barevně sjednoceno do barevného konceptu návrhu. Do tohoto obkladu byla nově vložena kamenná deska vymezující místo pro televizi. Tato deska je pak prolomena do niky, kde je integrován krb. Kámen byl zvolen Nero Zimbabwe se speciální úpravou vempec. Kvalitními materiály i řemeslným zpracováním sestava s krbem jasně definuje těžiště hlavní obytné části.

Knihovna byla atypicky navržena z horizontálních žiletek kladených do vertikální struktury. Celá knihovna vyplňuje výklenek před vstupem do zimní zahrady a vnáší do interiéru barevnost a hravost.

U kuchyně a jídelny byl navržen zaoblený dřevěný obklad stěn s kanelurou. Zaoblením se jednak podařilo přirozeně navázat na vysoké moduly kuchyňské linky, především pak centralizuje kruhový stůl do těžiště místnosti. Stůl je pak vypointován i vitrínou s barevnými skleněnými vázami na ose prostoru a dále pak svěšenou sestavou svítidel.

Pavilon zimní zahrady je prostor se silnou atmosférou. Neformálnost až ležérnost byla podpořena umístěním textilních sedacích vaků, vzrostlého olivovníku a citrusovníku. Nejpodstatnější však bylo zvolení měkkého bezespárého povrchu polyuretanové stěrky na podlahu, která barevně sjednocuje celý prostor a podporuje celkovou světlost a vzdušnost.

Odlehčený dojem interiéru bytu spoluvytvářejí použitá svítidla. V obývacím pokoji jsou to ptáci v letu, v kuchyni skleněné kapky, v ložnici a zimní zahradě chmýří pampelišky.

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty, a to v sedmi kategoriích. Soutěž je vyhlášena pod záštitami Senátu Parlamentu ČR, Ministerstva kultury, Ministerstva průmyslu a obchodu a Magistrátu hl. města Prahy. Pořadatelem je Institut bytového designu. Časopis a webové stránky DŮM A ZAHRADA jsou mediálním partnerem.

S vítězi kategorií, finalisty i nejzajímavějšími soutěžícími za rok 2018 postupně čtenáře seznamujeme na našich stránkách. Více informací o soutěži zde.