Koncept jídelních lavic se v novém miléniu vrátil, ovšem design se změnil k lepšímu. Dnes již snadno seženete lavici ladící se stylem vašeho interiéru, ať už jednoduchou až minimalistickou, nebo masivní rustikální. Mysleme ale také na komfort: polstrování a opěradla ocení nejen starší osoby. Zatímco koženkové potahy se dají v případě ušpinění snadno otřít, u látkových je třeba hledět na možnosti jejich čištění; vyplatí se například zvolit látky s tzv. nešpinivou úpravou.

Na druhé straně nemusíme zavrhovat ani lavice nepolstrované, protože je můžeme dodatečně opatřit vlastními měkkými sedáky, které se třeba dají i prát a po čase vyměnit za nové, neokoukané.

Rohová lavice nemusí stát jen v rohu, ale klidně se dá umístit doprostřed místnosti, kde se stane optickým předělem mezi kuchyňskou linkou a prostorem vyhrazeným jídelně. Takové řešení si ovšem můžeme dovolit jen ve větších prostorách; v těch menších budeme vděčni za prakticky vyplněný roh, kam se při oslavě pohodlně usadí nějaká ta osoba navíc.

Velice elegantně pak působí lavice rovné, které se dají využít i mimo jídelnu - třeba v předsíni nebo na balkoně. Oproti židlím mají lavice výhodu, že pevně stojí na svém místě, nemusíme je posouvat, zasouvat, rovnat, a škrábat přitom podlahu. Děti se na nich nemohou houpat, a hrozí jim tak menší riziko úrazu.

Také dnes se ještě vyrábějí lavice, jež poskytují úložný prostor pod sedáky. Takové řešení určitě uvítáte v případě, že vám přestávají stačit vestavěné skříně. Inspiraci, jak rovné i rohové lavice zapadají do moderního interiéru, najdete ve fotogalerii.