Především malé děti mohou mít tendence na rostliny sahat, trhat jim listy, nebo je dokonce olizovat či chtít ochutnávat jejich plody. Toxické rostliny vypouštějí nebezpečné látky, které mohou způsobit různé alergie, dýchací obtíže nebo těžkou otravu.

Ta se může projevovat zejména otoky jazyka, úst a sliznic, zvracením, průjmem, nadměrným pocením nebo horečkou, případně kožními projevy. Ke zranění dochází během kontaktu s listy či trny rostliny, například při omývání listů nebo při přesazování.

Pozor na účinný jed

Mezi ty nejjedovatější pokojovky, které rozhodně nepatří do dětského pokoje, nebo pokud je pěstujete, pak je třeba postavit květináče někam mimo dosah dětí, patří například dračinec (Dracaena), mramornatka (Dieffenbachia), monstera (Monstera deliciosa), amarylis (Amaryllis), oleandr (Nerium oleander), lopatkovec (Spathiphyllum floribundum), břečťan (Hedera), filodendron (Philodendron) či potos (Scindapsus).

Některé rostliny nejsou sice považovány celé za jedovaté, nicméně některé jejich části mohou způsobovat alergii, různé kožní záněty, dermatitidu, ale také záněty cest dýchacích či záněty očí, jakmile se dostanete do kontaktu s jejich šťávami. Tyto rostliny je také vhodné raději neumisťovat do dětského pokoje.

Mezi tyto pokojovky patří například fíkusy (Ficus), šeflera (Schefflera arboricola) nebo vánoční hvězda (Poinsettia), jejichž šťávy způsobují zejména kožní vyrážky a dermatitidy. Rovněž je vhodné vyloučit z pokoje asparágus hustokvětý (Asparagus densiflorus), jenž má jedovaté červenooranžové bobule, které by mohly děti chtít ochutnat. Nebezpečné mohou být i šťavely, jinak díky své nenáročnosti velmi oblíbené pokojovky, neboť jejich listy obsahují toxický šťavelan, způsobující nevolnosti, zvracení, ale i křeče a kolaps, pokud dojde k jeho konzumaci.

Příliš vůně škodí

Některé rostliny nemusí být jedovaté, ale vydávají natolik silnou až omamnou vůni, která může způsobovat bolesti hlavy či nevolnosti. Tyto rostliny se nehodí nejen do dětských pokojů, ale neměli bychom je pěstovat ani v ložnici, kde sami spíme. Vhodné je umístit je do obývacího pokoje, zimní zahrady nebo do pracovny (pokud v ní ovšem netrávíme celé dny) a také pravidelně tyto místnosti větrat.

Velmi silnou vůni mají například lilie, šeříky nebo konvalinky (jež jsou rovněž jedovaté), gardénie nebo voskovky. Některé rostliny jsou aromatické pouze v době květu, takže je můžeme uchovávat v ložnici a přemístit je jinam pouze na dočasnou dobu. Sem patří například zmijovce, jejichž květy mají velmi intenzivní vůni, kterou mnozí mohou považovat za nepříjemný zápach.

Alergikům květiny nedávejte

Pokud je vaše dítě alergické, rozhodně do jeho pokoje nepatří žádné kvetoucí rostliny. Také doporučujeme, vzhledem k určitému riziku, jež představuje pěstování rostlin v hlíně, do pokoje alergika umístit pouze jednu, dvě rostliny, které jsou buď ve sklenici s vodou na zakořenění, nebo se dají pěstovat tzv. hydroponicky, což znamená ve vodě nebo ve speciálním živném roztoku. Ale i tyto rostliny doporučujeme vybírat mezi nekvetoucími a vhodnými pro děti a zvířata.

Důležité kontakty pro případ otravy

Pokud máte podezření, že vaše dítě ochutnalo nějakou toxickou rostlinu či její část, volejte okamžitě do Toxikologického informačního střediska Kliniky pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (ať už voláte odkudkoli)! Telefonní čísla jsou 224 91 92 93, nebo 224 91 54 02 a specialisté vám zde poskytnou první pomoc po telefonu, jak dále postupovat.