Halloween patří sice k „importovaným“ svátkům, nicméně jeho obliba u nás stále roste a hlavně děti si užívají přípravu halloweenských dýní i dalších dekorací. Tak proč jim nepřipravit i něco dobrého na zub. Zapojte je do přípravy a užijte si s nimi tento tajemný a trochu bláznivý den.

Pavoučí vejce

Jednoduchý, přesto dokonalý čarodějnický recept, který se hodí na malou svačinku i snídani.

Na 20 kousků potřebujete: 10 čerstvých vajec velikosti L, lžíce majonézy, lžička plnotučné hořčice, 30 černých oliv, špetka soli a pepře, špetka sladké papriky

Jak postupovat?

Vejce uvařte natvrdo a pak je opatrně rozdělte na poloviny. Žloutky vyjměte a v misce rozmačkejte. Přidejte majonézu, sůl, pepř, hořčici a papriku. Vše smíchejte a hmotu potom naplňte do jamek v bílcích.

10 oliv rozpulte a na každou polovinu vajíčka položte půlku olivy jako tělíčko pavouka. Z dalších oliv nakrájejte proužky, které použijete jako pavoučí nohy. Nezapomeňte, že pavouci jich mají osm☺

Bílí duchové

Tento recept je velmi jednoduchý, potřebujete na něj směs, ze které se na Vánoce vyrábějí sněhové pusinky. Jen je potřeba, aby směs byla opravdu hustá, aby vám tvar ducha pěkně držel.

Na 30 duchů potřebujete: 3 bílky a 210-230 g přesátého moučkového cukru bez hrudek, 100-150 g čokolády na vaření.

Jak postupovat?

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně přisypte moučkový cukr. Dále šlehejte nad parou do zhoustnutí. Pak misku odstraňte z vodní lázně a za stálého šlehání nechte vychladnout. Směsí naplňte sáček a na plechu tvarujte hromádky, které budou nahoře mít prodloužený konec.

Troubu předehřejte na 100 stupňů a sněhové duchy sušte přibližně 45 minut. Mezitím rozpusťte ve vodní lázni čokoládu. Po zchladnutí duchům z rozpuštěné čokolády namalujte obličeje a nechte čokoládu ztuhnout.

Mumie z mletého masa

Skvělá halloweenská večeře nebo jednohubka na party, na které si pochutnají velcí i malí.

Co budete potřebovat: 1 listové těsto, ideálně již rozválené, 250 g mletého masa (podle chuti vepřové, hovězí, krůtí...), špetka soli, majoránky, oregana a tymiánu, 2 stroužky česneku a 1 kousek jarní cibulky – obojí nakrájené nadrobno, 1 vajíčko rozšlehané na potírání.

Jak postupovat?

Maso smíchejte s kořením, solí, cibulkou a česnekem. Vyválejte z něj válečky přibližně 10 cm dlouhé, jako byste chtěli připravit čevabčiči.

Listové těsto nakrájejte na slabé proužky a těmi obalte masové válečky, jako mumii obvazy. Položte na plech vyložený pečicím papírem a těsto potřete rozšlehaným vejcem.

Pečte v troubě rozpálené na 180 stupňů asi 20 minut. Můžete jíst už zatepla nebo zchladlé. Pro dokonalý efekt můžete mumie namáčet do kečupu nebo rajčatové omáčky. Na oči mumií můžete použít uvařené vaječné bílky a kousky oliv.

Pudinkové příšerky

Lahodný dezert, ve kterém se jemný voňavý pudink kombinuje s křupavými sušenkami.

Na 4 skleničky potřebujete: 600 ml sladké smetany (30%), 5 žloutků, 1 lžíce škrobu, 1 vanilkový lusk a 3 lžíce moučkového cukru. Dále tmavé sušenky, například Oreo, Bebe nebo Lotusky, ale lze využít i jiné dle vaší chuti. Na oči potřebujete 4 kousky marshmallow a trošku rozpuštěné čokolády na vaření.

Jak postupovat?

500 ml smetany v hrnci smíchejte s cukrem a s vyškrábnutými semínky z vanilkového lusku. Přidejte i samotný lusk na vyvaření. Ve vodní lázni míchejte a přiveďte téměř k varu. Pak hrnec odstavte a lusk vyjměte.

Zbytek smetany, žloutky a škrob vyšlehejte do hladké směsi, kterou zašlehejte do uvařené smetany. Vše vraťte na sporák a zahřívejte do zhoustnutí. Pak odstavte ze sporáku.

Do skleniček navrstvěte pudink, pak rozlámané sušenky a opět pudink. Na horní vrstvu položte rozpůlené kousky marshmallow a na ně pomocí čokolády domalujte oči.