Předem varujeme, že wabi-sabi není nic pro milovníky absolutního pořádku, kteří nesnesou pohled na neustlanou postel a hrneček vybočující o centimetr z řady je přivádí k šílenství. Japonský směr nás vede k tomu, abychom se těmito nedokonalostmi přestali trápit. Dokonalí přeci nejsme ani my, tak proč bychom měli tu dokonalost vnucovat všemu kolem sebe.

Reklama nás nutí, abychom si pořád kupovali nové věci a vyhazovali ty staré. Chceme mít přeci byt zářící novotou jako ze stránek exkluzivního časopisu... Wabi-sabi ale přemýšlí jinak. Nově koupené věci pro nás nemají takovou hodnotu jako ty staré, léta používané, na nichž každá rýha a prasklina nese nějakou vzpomínku. Tak jako stárneme my sami, tak stárnou i věci okolo nás. Je to přirozené a není třeba se tomu bránit.

Nezáleží na tom, jak je váš nábytek starý a jestli všechny kusy spolu perfektně ladí, váš domov může být hezký a příjemný. Stačí, když se zbavíte nepotřebností a ponecháte si jen předměty blízké vašemu srdci. Během třídění se nebojte dát přednost slepované váze po babičce před tou novou plastovou, co vám sem postavila tchyně, protože ji od někoho dostala jako nevhodný dar. Věci skrývají příběhy a je zajímavé se občas zastavit a trochu se do nich "začíst".

Když si příbytek pěkně vyklidíme, už ani nebudeme muset tolik uklízet. To se docela hodí, zvláště před Vánocemi. A pokud doma není 24 hodin denně vše dokonale upravené a nablýskané, ničemu to nevadí. Aspoň je vidět, že tady skutečně bydlíte a svůj život trávíte i jinak než jen uklízením.