Jako každý přírodní materiál, také šišky se v průběhu času mění. Navíc reagují na vlhkost a teplo: pokud je namočíte do vody nebo naředěné barvy, uzavřou se. Vlivem tepla se naopak pěkně rozvinou. Pro dekorace je nejlepší nasbírat si šišky spíše rozevřené a v každém případě nepoškozené. Doma je očistíme a necháme vyschnout na topení, případně je můžeme vložit na plech a nechat je zhruba hodinu v troubě při 150 °C. Tím šišky zbavíme nežádoucích organismů, které na nich mohly venku ulpět.

Přírodní barva šišek je pěkná sama o sobě, ale pokud o Vánocích preferujeme výraznější odstíny, můžeme šišky nabarvit. Nejrychlejší aplikaci zajistí barvy ve spreji, nicméně použít se dají rovněž temperové či akrylové barvy, které na šišku naneseme klasicky štětcem nebo je naředíme vodou ve větším kelímku a šišky v nich "vykoupeme". Pro větší lesk a trvanlivost můžeme barvu zajistit bezbarvým lakem. Dosud nezaschlou barvu lze pro lepší efekt posypat třpytkami. Šišky necháme oschnout nejlépe zavěšené na provázcích a v teple, aby se rozevřely.

Stromeček ze šišek

Z nabarvené šišky doplněné stuhou vznikne jednoduchá, a přitom působivá ozdoba vánočního stromku. Pokud máte šišek nasbíráno hodně, můžete z nich rovnou vyrobit malý stromeček. Budete k tomu potřebovat polystyrenový kužel, tavnou pistoli a nejlépe dosud nerozvinuté borovicové nebo modřínové šišky. Ty lepíme na kužel odspodu tak, že začneme většími šiškami a nahoře stromeček zakončíme těmi nejmenšími. Hotové dílo dozdobíme hvězdou a drobnými ozdobami podle libosti.

Pro více nápadů nahlédněte do fotogalerie.